Ivan Kušan - Ljubav ili smrt lektira

Ivan Kušan - Ljubav ili smrt

Ivan Kušan - Ljubav ili smrt

 

Vrsta djela - roman za djecu

Mjesto radnje - grad Zagreb, Kvaternikov trg, Heinzlova ulica, Zeleni Vrh

Vrijeme radnje - neodređeno

Tema - Kokove čudnovate zgode

Ideja - Treba biti domišljat i ustrajan i ne čekati da ti netko drugi riješi tvoje životne probleme.

 

Roman Ljubav ili smrt podijeljen je na 30 poglavlja. U njemu je pisac zapravo junak iz nekoliko Kušanovih romana - Ratko Milić zvan Koko, kojem je dosta da o njemu piše Kušan i njemu slični.

 

Kratak sadržaj - Ratko Milić, zvan Koko razigran je dječak koji voli sport i druženje te je ludo zaljubljen u djevojčicu Anu. Koko voli igrati nogomet i zajedno sa svojom momčadi priprema se za finalnu utakmicu koja će odlučiti pobjednike cijelog natjecanja. Njegova simpatija i prijateljica Ana nestaje, a on postaje glavni osumljičenik. Kako bi dokazao svoju nevinost i svoju ljubav prema Ani, Koko je odluči sam potražiti. Ostali nisu dovoljno hrabri te je on prisiljen sam krenuti u potragu. Pred sam kraj nogometne utakmice, čini se da je pobjednik jasan. Koko i njegova momčad pobjeđuju i tek je nekoliko minuta do kraja utakmice. No, Koko jedino razmišlja o Ani i očekuje da će se pojaviti.

 

Napokon je ugleda i pred sam kraj utakmice, odlazi s terena i prati je. Sretan što je napokon došla, prati je sve do natjecanja jedrilica kamo je krenula. No, Ana poljubi pobjednika tog natjecanja i Koko shvati da mu ljubav neće biti uzvraćena. Vraća se natrag na utakmicu, međutim ona je već gotova. Kokova je momčad nakon što je otišao primila par golova i izgubila cijelo natjecanje. Samo zbog njega koji je otišao za Anom. Koko je posramljen i ljut na Anu, a najviše na sebe i odluči se ubiti. Nakon što se primiro, drugi je dan otišao do Ane i priznao joj da je voli. Tada je shvatio da njegova ljubav zapravo nije usmjerena prema Ani, već prema njegovoj najboljoj prijateljici Emici. Na njegovu sreću, i Emica je odavno već zaljubljena u njega.

 

Uvod i početak - Roman započinje tako da se mi, kao čitaoci, upoznajemo sa svakodnevicom u životu Ratka Milića, zvanog Koko. Susrećemo i Anu, Kokovu veliku ljubav i sudbinu te ostale njegove prijatelje i prijateljice.

 

Zaplet - Radnja u knjizi postaje sve zamršenija dok se Koko i ostalo "društvo" pripremaju za finalnu utakmicu u nogometu. No, radnja se razvija i na drugom planu u životu glavnih likova. Ljubav Kokova života, Ana, nestaje i Koko postaje glavni osumnjičeni. No, on nastoji opovrgnuti te sumnje i sam kreće u potragu nestalom prijateljicom.

 

Vrhunac - Vrhunac romana događa se pred samu nogometnu utakmicu. Obje strane nešto skrivaju, Koko očekuje Anu, a i sama utakmica je vrhunac uzbuđenja svih sudionika. Koko i njegova momčad su pred pobjedom. Odjednom, Koko pogleda Anu i dolazi u trenutak kada treba birati između nogometa ili ljubavi. Prevladavala je ljubav. Pratio ju je do mjesta gdje se održavalo natjecanje jedrilica i gdje Koko doživljava svoje najveće razočaranje. Naime, Ana Moser daje poljubac pobjedniku natjecanja. U međuvremenu, momčad "Zelenog vrha" je izgubila utakmicu i Koko odlučuje da će se ubiti.

 

Rasplet - Koko se nakon razočaravajućeg dana ipak nije ubio. No, odlučio je otići Ani Moser i sve joj ispričati. Međutim, ustanovio je da je Ana, sudbina njegovog života, zapravo jedna od njegovih prijateljica. Koko i njegova druga prijateljica Emica postaju svjesni svojih do tada neotkrivenih simpatija.

 

Psihološka i sociološka karakterizacija glavnog lika - Koko je ustvari običan dječak iz obične obitelji što se tiče sociološkog porijekla i okolnosti pod kojim živi. No, što se tiče psihološke karakterizacije, Koko je ponešto drukčiji od ostalih likova. On je hrabar, neustrašiv i poduzetan, spreman učiniti bilo što da bi ostvario svoj cilj i da bi došao do rješenja. Spreman je "uvaliti" se u pravu zagonetku, kao što se vidi iz brojnih romana o njemu. No, istovremeno je i snalažljiv pa se tako može izvući iz gotovo bilo koje nevolje. Koko je domišljat, odlučan, slobodnog uma, zna kako opstati i uporan je dok ne istjera "stvari na čistac".

 

Likovi - Ratko Milić-Koko, Zlatko, Marijana, Žohar, Emica Radić, Marica...

 

Ratko Milić-Koko - glavni junak, ali i pisac ovog romana. Odmah na samom početku govori kako ne želi da Kušan i njemu slični više pišu o njemu. Govori kako pišu o njemu neistine da se češe lijevom rukom iza desnog uha i da voli punjene paprike. Međutim, kako čitamo roman vidimo da to nisu neistine i da on to zapravo i radi i voli jesti punjene paprike. Koko je i dalje golman u svom klubu i jako dobro brani, pogotovo poslije Žoharovog pokusa sa tri broja većim kopačkama i kovanicama. Sa svojim prijateljima se priprema za finalnu utakmicu, za koju spremaju jedno iznenađenje. Zaljubio se u Anu i ne može prestati misliti na nju. Međutim, Ana nestaje i on postaje glavni osumnjičenik za njezin nestanak. On ju sam odlučuje potražiti kako bi dokazao svoju nevinost. Na kraju se ispostavlja da je on Anu izmislio zato da i on "napokon doživi nekog vraga u životu", jer su svi njegovi prijatelji bili zaljubljeni, iako nesretno.

 

Emica - Koko je zaljubljen u Emicu, a ona je obojila kosu u crno, zato što je Koko govorio da voli crnke.

 

S balkona mi se smiješila plavokosa djevojčica tamnosmeđih očiju. Bila je to Emica. Emica Radić! Plavokosa curica (sad već djevojka) u koju su nekoć bili zaljubljeni svi dečki na Zelenom vrhu.

 

Zlatko - uz Koka, u romani se još pojavljuju i Zlatko, koji ovdje nosi naočale, a pisac Kušan nam naglašava da u njegovim romanima nema naočale.

 

Zlatko se udarao po svojim šiljastim koljenima. Urlao je od smijeha. Prednji zubi su mu strašno stršali. Čisti Drakula Frankeštajn.

 

Zlatko stalno čita knjige, pa je čak i uspio nagovoriti Koka da pročita Anu Karenjinu, ali mu je ipak oduzeo knjigu. Zaljubljen je u Marijanu, ali ona je zaljubljena u Žohara, pa je bio nesretan.

 

Izmišljena Ana Mozer - Moser - Koko se zaljubljuje u nju nakon što ju je vidio u robnoj kući. Nestaje, pa je Koko pokušava pronaći. Na kraju saznajemo da je ona izmišljena.

 

Crna je kao, kao, kao gavranica. Duga crna kosa do guze, velike crne trepavice, crne oči duboke kao, kao, kao što ja znam što. I sva u crnom, od glave do pete. Jedino bijeli zubi kao što ja znam što.

 

U romanu još susrećemo Žohara, kapetana Kokove ekipe.

 

Marijana koja je prava špijunka, zaljubljena u Žohara.

 

Tu su i Marica, Kokova sestra koja je pomagala Marijani i koja je zaljubljena u Mikija, koji pak igra za drugu ekipu i Kokov je neprijatelj.

 

Melita iz romana Lažeš, Melita koja je zaljubljena u Koka.

 

Najzanimljivije u romanu - Najzanimljiviji trenuci u ovoj knjizi su vezani uz tijek nogometne utakmice kad se suprotstavljaju dvije jake momčadi, obje imaju skrivenu taktiku, no nitko ne zna kakvu. Istovremeno, glavni lik očekuje svoju Anu igrajući utakmicu svog života. On je zamislio kako će se Ana pojaviti kad će njezin djed, slavni golman, uručiti pehar pobjednicima, no ona se pojavljuje nakratko u publici i brzo nestaje. Koko se nalazi u situaciji životne odluke. Ovaj dio obilježava i vrhunac ovog "pustolovnog" romana. Napetost je tu najizraženija, a kroz uzbudljive događaje možemo odrediti osobine Koka i drugih likova. Trenuci kada Koko kreće za Anom također su napeti, jer napokon će ona ili zauvijek nestati ili će zauvijek ostati njegova.

 

- Svanula je ta nedjelja. Jedva sam čekao da se sve riješi. I utakmica, i moja sudbina. - Citat (str. 83)

 

Dojam o djelu - Roman Ljubav ili smrt govori o životu običnog dječaka koji se najčešće nalazi u neobičnim situacijama. Ovaj roman Ivana Kušana stvarno je napet ponajprije zbog toga što se čitajući ga lako možemo uživjeti u njegov tijek i što se mogu zamisliti u ulozi Koka dok čitam stranicu po stranicu. Mislim da je pisac u ovome djelu izrazio svoje najjače osobine: dinamičnost, duhovitost i smisao za pustolovinu dok je čitaocima pokazao kako se može u jednom naoko dječjem romanu spojiti sve one događaje koje često s uzbuđenjem i napetošću gledamo u filmovima.

________________________________

 

Ivan Kušan, rođen je u Sarajevu, 30. kolovoza 1933. godine. 1939. godine Kušan seli sa svojima iz rodnog Sarajeva u Zagreb te tamo završava sve škole. Hrvatski je akademik, poznati književnik i prevoditelj. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

Osim što radi kao prevoditelj i to prevodeći s engleskog, ruskog i francuskog, on piše drame, kritike, scenarije te novele i romane za djecu kojima se i proslavio.

Od njegovih najpoznatijih djela koje je napisao za odrasle ističu se: Razapet između, Toranj, Trenutak unaprijed, Zidom zazidani. Autor je serija: Dvadeset slavnih, Zagonetni dječak, Lažeš Melita, Ljubav ili smrt.

 

Najveću popularnost Kušan je postigao pišući romane u kojima je opisao anegdote dječaka po imenu Koko. Koko se voli igrati detektiva i radnja u romanima je iznimno napeta i uzbudljiva. Kušan je napisao čak osam romana u kojima je Koko glavi lik. Tako imamo Koko i duhovi, Domaća zadaća, Uzbuna na zelenom vrhu, Zagonetni dječak, Koko u Parizu, Lažeš Melita, Koko u Kninu, Ljubav ili smrt.

 

Također je bio poznat po napisanim pripovijetkama za djecu pod nazivom Strašni kauboj. Njegove knjige prevedene su na mnoge svjetske jezike, a dobitnik je i važnih književnih nagrada. U mladosti se često bavio slikarstvom, a kasnije je slikao još samo u slobodno vrijeme. Bio je profesor je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Umro je u Zagrebu, 2012. godine.

 

Ivan Kušan - Domaća zadaća

Ivan Kušan - Koko i duhovi

Ivan Kušan - Koko u Parizu

Ivan Kušan - Lažeš Melita

Ivan Kušan - Uzbuna na Zelenom Vrhu

Ivan Kušan - Zagonetni dječak

loading...
8 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ivan Kušan - Ljubav ili smrt

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u