Ivan Kušan - Domaća zadaća lektira

Ivan Kušan - Domaća zadaća

Ivan Kušan - Domaća zadaća

 

Kratak sadržaj - Jednoga dana dječak Branko je planirao ići s prijateljima na pecanje, ali nije smio jer mu je mama naredila da mora iči na šišanje kod brijača. Kako je tamo dugo ostao, a i kako je bio ljut zbog ne pecanja, on do tada odličan učenik, nije napisao školsku zadaću.

 

Za zadaću je trebao pisati o dužnostima i obavezama u životu. Sutradan se u školi ipak plašio loše ocjene i kada je profesor Krivić prozvao Ivicu da pročita svoj zadaću Branko je odjednom digao ruku i rekao profesoru, da je tu zadaću što čita Ivica ukrao od njega. Profesor mu je povjerovao, zagalamio na Ivicu i onda ga istjerao van. Iako je Ivica rekao da Branko laže profesor je vjerovao Branku. U isto vrijeme Brankov otac je u poduzeću slagao da je Ivicin tata ukrao pušku i prijavio tu krađu direktoru i policiji. Nakon tih laži počinju mnoge neprilike u koje su upadali likovi ovog romana. Ivica se upoznaje s sinovima profesora Krivića te oni organiziraju osvetu. Odu u Brankov stan kada je bio sam, napadnu ga i istjeraju napolje, a zatim svežu i zakucaju u jedan sanduk. Kasnije vide da jedan kamion vozi taj sanduk prema smetlištu na Savi i uplaše se da se Branko utopio. No Branka je iz sanduka izvadio dječak Saša i tada njih dvojica s još jednim dječakom sklapaju urotu i plan za osvetu Ivici. To učine tako da na prevaru od profesora matematike ukradu Rudijevu zadačnicu. Zbog toga je onda neprilike s direktorom Gerićem imao Rudijev tata, profesor Krivić. U međuvremenu je zbog laži o ukradenoj puški Ivicin otac počeo opet piti pa je zbog njega neprilike imao direktor Gerić koji se i sam jednom veoma napio.

 

Puška je pak imala svoj put zbog kojeg je takođe bilo neprilika. Najprije je podvornik Runak zbog ljutnje direktora Gerića zakasnio na vlak i izlet sa svojom obitelji, zatim se zakartao s Brankovim ocem te na kartama izgubio pušku, psa i naočale. Brankov otac je pušku zamjenio s Viktorom za bicikl, ali je profesor Krivić u ljutnji tu pušku razbio. Kada je Viktor s Ivicom i Rudijem bio kod Branka vidio je u ormaru istu takvu pušku, pa je poslije sam došao u stan da svoju polupanu zamjeni za ispravnu. Zbog toga je imao silne probleme. Komšije su ga vidjeli i zvali su policiju, ali tada se otkrilo da je zapravo pušku iz skladišta ukrao Brankov, a ne Ivicin otac.

 

Nakon bezbroj neprilika istina se ipak saznaje i svi učesnici ovih događaja idu na zajedničku većeru osim Branka koji je izopćen iz društva i prezren u razredu, a njegov otac je već bio odveden u zatvor. Branko je tada shavtio svoju grešku i odlučio da će sve pošteno početi iz početka, a to je učinio, te je nakon toga zauvjek postao prijatelj s Ivicom i Melitin zaručnik.

 

Vrijeme radnje - Radnja ovog romana odvija se u proljeće 

Mjesto radnje - Radnja ovog romana odvija se u gradu na Savi, a u RH jedino Zagreb ima tramvaj te zaključujemo da se radnja odvija u Zagrebu, u kojem žive, idu u školu i rade glavni likovi ovog romana.

 

Likovi - - Glavni lik ovog romana su dječaci učenici sedmog razreda Branko Beljak i Ivica Novak, te njihovi prijatelji i neprijatelji, dječaci: Viktor i Rudi Krivić te dječak Saša.

 

Osim dječaka tu je i djevojčica Melita, te profesor Krivič, direktor škole Gerić ,podvornik Runjak s psom Lumpijem, Ivičini roditelji, tata Josip i mama, Brankov otac i Sašina baka.

 

- Sporedni likovi: Sašin otac, direktor tvornice papira, gostioničar, policajci i drugi.

 

Branko - dječak koji je svojom laži izazvao sve neprilike ovog romana. U neprilici zbog nenapisane zadaće, a i iz ljubomore prema Ivici, slagao je da mu je Ivica ukrao zadaću. Zbog te laži pokrenula se čitava lavina posljedičnih događaja.

 

Ivica - dječak koji je u početku bio loš, ali kada je odlučio biti vrijedan postao je najbolji učenik u razredu, a uslijed toga im se popravilo i stanje u kući. Otac je bio ponosan na njega i prestao je piti, a majka je postala vesela i nije više stalno plakala kao prije. Brankova laž ga je jako pogodila, izbačen je iz razreda, te je umalo i prekinio daljnje školovanja. Želio je osvetu i kaznu za Branka, ali imao je ipak dobro srce, pa je na kraju molio direktora škole da kazna ne bude veća nego je bila samim ishodom događaja, tj. otkrivanjem Brankovih laži i prezira koji je zbog toga doživio od strane svojih razrednih drugova.

 

Viktor i Rudi Krivić - sinovi profesora Krivića, bili su dobri i plemeniti dječaci, koji su htjeli pomoći Ivici, ali su pri tome i sami upadali u neprilike. Pogotovo Viktor koji je već išao u gimnaziju i imao bicikl,a kako je želio pušku za istu je mjenjao bicikl i tako upao u neprilike i s policijom i s svojim ocem. Da bi se osvetili Branku Krivićevi sinovi su s Ivicom smislili plan da ga svežu u sanduk.Kad je sanduk poslije vozio kamion na smeće prema Savi, silno su se uplašili i jako su se kajali kad su pomislili da je Branko u sanduku bačen u Savu i da se utopio.

 

Saša - je bio isuviše miran i ozbiljan dječak i nije se volio igrati dječijih igara, što je jako brinulo njegovu baku. Kada je iz sanduka iza kamiona koji je vozio njegov tata izvadio vezanog Branka i tako ga upoznao Branka ta mu je situacija bila dovoljno ozbiljna te se uključio u osvetu Branka prema Ivici i Krivičevim sinovima. No kada je saznao da je zapravo za sve kriv Branko ispričao se Ivici i Krivićima i sprijateljio s njima.

 

Melita - je bila djevojčica koja se sviđala Branku i bio je ljubomoran kada se Melita družila s Ivicom. Ona je bila dobar đak i družila se najprije s Brankom, a poslije s Ivicom, jer je ovaj bio bolji đak. Poslije se opet sprijateljila s Brankom, ali kada joj je Branko ukrao zadaću definitivno je pomagala Ivici da se sazna istina o Brankovim lažima. To je činila tako da je Ivici ispričala plan koji su Saša i Branko dogovorili. Po tom planu oni su presreli Rudijevog profesora i domogli se njegove zadaćnice, a zbog toga je neprilika imao njihov otac profesor Krivič.

 

Profesor Krivić - je bio dobar i brižan otac i nastavnik, koji je silno hvalio Ivicu, ali je napravio veliku grešku kada je povjerovao Brankovim lažima i istjerao Ivicu iz razreda. Poslije je zbog Viktorove zadaćnice upao je u neprilike s direktorom Geričem, ali su se izmirili kada se saznala sva istina.

 

Direktor Gerić - je po prirodi bio plašljiv čovjek a uz to je vjerovao da su se svi urotili protiv njega i da mu svi žele napakostiti. I on je upadao u razne neprilike i imao lošeg iskustva i s policijom kada je Ivicin otac pijan pao u tranvaju. Bio je jako protiv pića, a onda se jednom i sam napio, a iz parka su ga kući doveli upravo Ivica i njegov tata, koji je opet bio trijezan i odlučan da nastavi s primjerenim životom i radom.

 

Sašina baka - dobra, brižna, blaga i plemenita starica, koja je svima pomogla koliko je mogla, a posebno kada je zaštitila od krađe novćanika Ivicinu majku, kada je platila kolaće koji su dječaci uništili tukući se u slastičarni, te kada je dala novac za zajedničku većeru i za kupovinu novih naočala podvorniku Runaku.

 

Podvornik Runak - Zbog ljutnje direktora Gerića Runjak je zakasnio na vlak i izlet sa svojom ženom i njenim bratom, a nakon toga se zakartao u gostioni, gdje je na kartanju s Brankovim ocem izgubio sav novac, pušku, psa Lumpija i naočale. Pretripio je mnoge nedaće i od žene i od direktora Grivića, ali mu je na kraju sve vraćeno. Pušku je dobio od direktora tvornice papira, Lumpi se otkinio s uzice i vratio se sam, a Sašina baka mu je dala novac za naočale.

 

Josip Novak - Ivicin otac je prije jako pio, ali je prestao kada je Ivica postao dobar đak. Jako se ponosio Ivicom.Istoga dana kada je Ivica nastradao u školi zbog Brankove laži, i Josip je nastradao na poslu zbog laži Brankovog oca. Brankov otac koji je bio čuvar u skladištu tvornice papira prijavio je da je Josip ukrao pušku iz direktorovog ureda. A zapravo je pušku ukrao Brankov otac zbog čega je na kraju kada se saznala istina završio u zatvoru.

 

Pouka ovog romana Ive Kušana jeste da je u životu mala stvar može pokreniti nepredvidivo mnogo krupnih događaja, boli i promjena u životima ljudi. Poruka je i da je važno biti dobar i plemenit prema svojim bližnima i prema svim ljudima, te da je ružno biti i lažljiv i da na kraju svako dobro dijelo bude nagrađeno, a da svako loše djelo i laž budu otkriveni i kažnjeni.

__________________________________

 

Ivan Kušan rođen je u Sarajevu, 30. kolovoza 1933. godine. 1939. godine Kušan seli sa svojima iz rodnog Sarajeva u Zagreb te tamo završava sve škole. Hrvatski je akademik, poznati književnik i prevoditelj. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

Osim što radi kao prevoditelj i to prevodeći s engleskog, ruskog i francuskog, on piše drame, kritike, scenarije te novele i romane za djecu kojima se i proslavio. Od njegovih najpoznatijih djela koje je napisao za odrasle ističu se: Razapet između, Toranj, Trenutak unaprijed, Zidom zazidani. Autor je serija: Dvadeset slavnih, Zagonetni dječak, Lažeš Melita, Ljubav ili smrt. Najveću popularnost Kušan je postigao pišući romane u kojima je opisao anegdote dječaka po imenu Koko. Koko se voli igrati detektiva i radnja u romanima je iznimno napeta i uzbudljiva. Kušan je napisao čak osam romana u kojima je Koko glavi lik. Tako imamo Koko i duhovi, Domaća zadaća, Uzbuna na zelenom vrhu, Zagonetni dječak, Koko u Parizu, Lažeš Melita, Koko u Kninu, Ljubav ili smrt.

 

Također je bio poznat po napisanim pripovjetkama za djecu pod nazivom Strašno kauboj. Njegove knjige prevedene su na mnoge svjetske jezike, a dobitnik je i važnih književnih nagrada. U mladosti se često bavio slikarstvom, a sada slika još samo za u slobodno vrijeme. Profesor je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

Ivan Kušan - Koko i duhovi

Ivan Kušan - Koko u Parizu

Ivan Kušan - Lažeš Melita

Ivan Kušan - Ljubav ili smrt

Ivan Kušan - Uzbuna na Zelenom Vrhu

Ivan Kušan - Zagonetni dječak

loading...
5 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ivan Kušan - Domaća zadaća

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u