Irfan Horozović - Inspektor vrtnih patuljaka lektira

Irfan Horozović - Inspektor vrtnih patuljaka

Irfan Horozović - Inspektor vrtnih patuljaka

 

Vrsta djela - roman za djecu

Mjesto radnje - Botanički vrt, Arheološki muzej

Vrijeme radnje - 2370. godina

 

Djelo Inspektor vrtnih patuljaka roman je za djecu koji se može smatrati nastavkom Irfanovog dječjeg romana Vauvan. U ovom djelu pisac priča priču o dvojici braće, Celestinu i Ciprijanu Skriteku. Oni su blizanci. Iako su fizički isti, karakterno su značajno različiti. Celestin je uspješan doktor znanosti, a Ciprijan se bavi izradom lutaka i patuljaka. Njih dvojica nisu godinama razgovarali zbog žena Julijane i Afrodite Veron, koje su također blizankinje. Na kraju se doznalo da nisu toliko dugo razgovarali zbog jednog velikog nesporazuma.

 

– Vi ste gospodin Skritek?
– Da, ja sam – jedva je promucao zbunjeni prof. dr. Celestin Skritek, još uvijek u spavaćici i s noćnom kapicom na glavi. Jer, u otvorenim vratima je stajao najčudniji čovjek kojeg je ikad vidio. Brci su mu prekrivali usta, tako da je glas dopirao kao iz bunara, orlovski nos se penjao do dubokih, strelovitih očiju ispod čupavih obrva, a na glavi... na glavi mu je umjesto kape bilo nešto nalik na pohabani i nagnječeni cilindar od pruća. Najednom je izletjelo nešto iz tog cilindra i zazujalo kao da je došljak opasno nervozan.


Prof. dr. Skritek se sav stresao i tek tad shvatio da stoji bos na kamenim pločama. Cupkao je s noge na nogu i nikako se nije mogao sabrati.


– Primili ste moju poruku – neumoljivo je nastavljao neznanac. Iz njegove glave, iz njegove kose, iz njegove kape od pruća srdito je zazujalo još nekoliko misli i razletilo se na sve strane. Jedna je išla prema nosu prof. dr. Celestina Skriteka, ali se u posljednjem trenutku predomislila i prozujala pokraj njegova uha pecnuvši ga usput.
– A ko ste vi, molim? – prošaptao je jedva prof. dr. Celestin, pona-davši se na tren da je još uvijek u svom krevetu i da se u snu raspravlja sa ovim neugodnim neznancem. Brrr. Kakav odvratan san. Krajnje je vrijeme da se probudi i popije svoj čaj za smirenje i opuštanje.
Međutim, neznanac se ponašao kao da je Celestinov san od betona, a iz tog betonskog sna ima samo jedan izlaz i to ova vrata na kojima stoji on i zapovjednički ispituje.
– Možda je neka pogreška? – ponada se Celestin.
– Vi ste gospodin Skritek? – Da.
– Vi ste gospodin C. Skritek?
– Tako piše na mom poštanskom sandučiću.
– Onda ste primili moje poruke i prestanite se činiti nevješti.
– Nisam otvarao sandučić već danima. Meni niko ne piše. Kako sam mogao znati...
– A i vrt vam je posve neuredan. Patuljci ne mogu pronaći ni sami sebe, a kamoli da ih neko drugi pronađe.
– O kakvim patuljcima govorite? – pitao je prof. dr. Celestin Skritek krajnje zbunjeno.


Sad je i čovjek s košnicom na glavi izgledao zbunjen. Zujanje se ispod kape pojačalo, kao da se misli sudaraju jedna s drugom. Njegovo lice koje se dotad Celestinu činilo mračnim polako je obuzimao očaj.
– Doista ne znate ništa o patuljcima?


Prof. dr. Celestin Skritek se osjeti krivim. Ipak se nije mogao suzdr-žati da ne kaže ono što mu je odavno palo na pamet, ali se nije usudio. Sad neznanac nije izgledao tako opasno.


– Kakvi su vas patuljci obuzeli? Zar mislite da sam ja neki dječak ili ishlapjeli starac? Ja sam ozbiljan učenjak. Pitajte bilo koju ozbiljnu ustanovu na svijetu za prof. dr. Celestina Skriteka.
– Zovete se Celestin?
– Naravno – ponosno reče Celestin – prof. dr. Celestin Skritek, u mirovini, doduše, ali taj sam još uvijek, sve dok sam na zemlji.
– Celestin, dakle – počeša se nepoznati po nosu – mislim da to nije pravo ime...
– A koje bi po vašem mišljenju bilo pravo? – svadljivo se isprsi prof. dr. Celestin.
– Candid sigurno ne! – obrecnu se nepoznati. – Možda Cvilidreta ili tako nekako? Ciceron? Cerber?
Iako je čovjek na vratima sad izgledao veselo, prof dr. Celestin Skritek zaključi da je najbolje ovu raspravu završiti.
– Očito je da ste pogriješili – reče on. – Zalupali ste na vrata krivom Skriteku, zapravo... zapravo pravom Skriteku, ali očito iz posve krivih razloga.
– Želite reći da tu postoji još jedan Skritek? I on možda sa C? Možda ga i poznajete?


Prof. dr. Celestin Skritek se duboko zamisli. Ovo je moglo potrajati unedogled. Stranac se izgleda dobro zabavljao i nije pokazivao namjeru da se makne s vrata. Možda je najbolje da mu kaže? Ipak, time bi prekršio zavjet. Zavjet svog života. Spomenuo bi ime koje se nikako ne smije spomenuti.


– Nekad sam ga poznavao... – iscijedi on neodlučno.
– Poznavali ste nekad nekog C. Skriteka? Cirila?


Coprna?


– Cccc... njegov vrt je dolje. A kuća na kraju uličice – s gađenjem izgovori prof. dr. Celestin. I ugrize se za jezik. Jer, umalo nije naglas izgovorio to coprnasto ime, umalo nije odao kako on savršeno dobro zna gdje je taj drugi Skritek i što danas slavi.


Neznanac je iščeznuo. Kao što se i pojavio.


A prof. dr. Celestin Skritek je stajao pred otvorenim vratima, počešao se neoprezno po noćnoj kapici, tako da je pala i pomislio kako je ovo doista čudno jutro.

 

Irfan Horozović - Inspektor vrtnih patuljaka - verzija 2

Irfan Horozović - Inspektor vrtnih patuljaka - verzija 2 pdf

__________________________________

 

Irfan Horozović rođen je 27.04. 1947 godine u Banja Luci. U istom gradu završio je i osnovnu i srednju školu. Nakon gimnazije, upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je završio smjer komparativne književnosti. Pisao je prozu, dramu, poeziju, kritiku i literaturu za djecu. Radio je kao urednik studentskog lista Pitanja i putevi. Živio je u Sarajevu, gdje je radio kao urednik u igranom programu radio-televizije Federacije BiH, te kao glavni urednik časopisa Život.

 

Irfan Horozović smatra se začetnikom postmodernističke poetike bosanskohercegovačke književnosti kao pjesnik, dramatičar i pripovjedač. Pisao je različite književne žanrove koji uključuju i književnost za djecu. Bavio se raznim temama i motivima u svojim djelima, među kojima je i ratna tematika te u takvim djelima predstavlja likove koji proživljavaju ratne traume. Često je pisao o motivima iz grada, odnosu djeda i unuka, tako predstavljajući tradiciju (taj odnos izražen je u djelu Vauvan), te o motivima ljubavi čovjeka prema životinji. Njegovi književni radovi su ocijenjeni najvećim ocjenama od strane književne kritike. Unio je inovativnost u bosansku književnost, različitost i originalnost, što ga svrstava među najveće bosanske književnike.

 

Mnogi dramski tekstovi Irfana Horozovića bili su izvođeni na radiju, u kazalištima i na televiziji. Na radiju su izvođeni tekstovi: Šesta smrt Benjamina Talhe, Zadovoljština, Kuburović i Posuđena rečenica.

 

U kazalištima su izvedeni tekstovi: Ružičasta učiteljica, Soba, Pehlivan Arif Tamburija, Šeremet, Proba i Tri Sabahudina. Djelo Šeremet izvođeno je i na televiziji.

 

Neki njegovi tekstovi su prevođeni i igrani u Poljskoj i Švedskoj.

 

Irfan Horozović objavio je knjige: Zvečajsko blago (poezija), Ružičasta učiteljica (drama), Talhe ili šedrvanski vrt (proza), Soba (groteska), Salon gluhonijemih krojačica (pripovijetke), Testament iz mladosti (poezija), Karta vremena (priče), Noćne ceremonije (roman), Šeremet (drama), Vauvan (roman za djecu), Rea (roman), Kalfa (roman), Mađioničar iz Prijestolnice domina (pripovijest za djecu) i Nepoznati berlinski prolaznik (roman).

 

Horozović je dobitnik je mnogih nagrada, od kojih su najznačajnije nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za knjigu Talhe ili Šedrvanski vrt; nagrada Veselin Masleša za knjigu Salon gluhonijemih krojačica; nagrada Oktobarska poetska drugovanja za knjigu Vauvan, proglašenu za najbolju knjigu proze za djecu u BiH i nagrada Društva pisaca BiH za knjigu Nepoznati berlinski prolaznik.

 

Irfan Horozović - Vauvan

loading...
5 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Irfan Horozović - Inspektor vrtnih patuljaka

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u