Hrvoje Hitrec - Zbogom Smogovci lektira

Hrvoje Hitrec - Zbogom Smogovci

Hrvoje Hitrec - Zbogom Smogovci

 

Vrsta djela - roman za djecu i mlade

Vrijeme radnje - 1988., proljeće i ljeto

Mjesto radnje - Zagreb: Pešćenica, Neboder, Sava, Jadran: Šibenik, Kornati

 

Zbogom Smogovci treći je u nizu od sveukupno pet romana serijala Smogovci autora Hrvoja Hitreca. Roman prati život, zgode, ali i nezgode poveće obitelji Vragec te njihovih poznanika. To je roman za djecu i mlade, koji nam na dovitljiv, šaljiv i dinamičan način prenosi svijet mladih i onih malo starijih u Zagrebu, 80-ih godina prošlog stoljeća. Pisac se koristi žargonom, kajkavštinom te slengovskim izrazima karakterističnima za taj period prošloga stoljeća kako bi nam što zornije, jasnije dočarao cijeli taj grad, ljude te sveukupnu opuštenu atmosferu romana. Roman nema jednog glavnog protagonista, nego su svi likovi u jednakoj mjeri pokretači radnje.

 

Iako, lik Bonga ima poveću važnost u romanu s obzirom na to da je on onaj koji uvijek sve izvlači iz nevolje i koji svima pomaže. On je popravljač svake situacije. Posebnost ovog djela očituje se u njegovim brojnim radnjama i događanjima, brojnim humorističnim situacijama koje su pomalo tragikomične. Svaki nestanak, napad, pljačku on je prikazao humorom i ironijom, nije im pridavao veću važnost u odnosu na druge događaje. Sve je shvaćeno olako i šaljivo, po čemu je ovo djelo pravi odmak od realnosti. Nema uobičajenu kompoziciju, tj. uvod, vrhunac i rasplet, nego se jednostavno stalno događaju svakakve dogodovštine jednake važnosti. Obitelj Vragec živi u Naselku, malom zagrebačkom naselju koje se nalazi u kvartu Pešćenica. Radnja se događa u proljeće i ljeto 1988. godine.

 

Roman započinje prikazom Crnog Jacka i njegovog kompanjona i pratioca u kriminalnim radnjama, Kumpića. Nalaze se u samom srcu Zagreba, kod zdenca Manduševac te im na um pada ideja da bi mogli pokrasti novčiće iz zdenca te tom prilikom nespretni Kumpić pada u zdenac te se ispostavi da ne zna plivati. Preko puta njih u kafiću sjedi Dunja te pregovara oko angažmana u predstavi. Nakon čega odlazi na aerodrom kupiti kartu za Skopje jer planira posjetiti Mazala u vojsci. Ali se neugodno iznenadi kada sazna da je Mazalo u nekoj vojnoj operaciji te ga nije u mogućnosti vidjeti. Ususret joj izlazi jedan od vojnika te ju preruši u muškog vojnika. Tijekom njihovog puta u kamionu, u kojemu su prevozili krumpire, dolazi do nenadanog napada, tj.pucnjave. Te tako i taj plan propada. Ali tu nije kraj njihovim mukama, Mazalo jednom prilikom odluči iznenaditi Dunju te dolazi u Zagreb. Ali upravo u trenu kada on izlazi iz vlaka, ona ulazi u vlak te odlazi u inozemstvo sa svojom dramskom skupinom. Nakon ta dva nesuđena susreta, Dunja se zbližava s Mazalovim bratom Perom dok mu drži instrukcije iz engleskog.

 

Naime Peri je istekao ugovor s Dinamo te se nada nekoj ponudi od strane inozemnog kluba, a za to mu je potrebno znanje engleskoj jezika. Upravo u trenutku kada su se planirali poljubiti dok su sjedili na obali rijeke, Mazalo iskače iz vode te hvata Dunju u skorom preljubu. Što dovodi do svađe između Mazala i Pere i Mazala i Dunje. Mama Vragec pokušala je izmiriti svoju dvojicu sinova nalijevajući im rakiju, ali neuspješno. Naime, Pero se ponudio da opere Mazalov auto, ali je ustvari izvadio motor iz njega. Što se tiče Dunje i Mazala, oni se izmiruju tijekom jedne predstave koju su gledali zajedno. Jer ipak ga je Dunja samo skoro prevarila i ipak se vole. Ali ne bi to bili Smogovci da je njihovim mukama tu kraj.

 

Tijekom njihova ljetovanja u Šibeniku, dok su se odmarali na luftiću, zahvatio ih je jak vjetar i nevrijeme, snažna bura otpuhala ih je na napušteni otok. Otok bez vode i hrane, na kojem su preživljavali jedući dagnje, ali su ipak i imali društvo neke zaostale ovce koja je tamo pasla travu. Njihov spas dolazi s ogromnom jahtom. Unatoč njihovim brojnim pokušajima dohvaćanja pažnje putnika, to nije urodilo plodom. Sve dok se jahta nije usidrila te je Mazalo tijekom noći otplivao do broda u nadi da pronađe nešto hrane. Ispostavilo se da brod pripada ujaku Fleku, te se na njemu nalaze i Bongo i Lora, koji su ondje provodili svoje dane tražeći naftu te uživajući na suncu i moru. Bongo i Lora se pripremaju za upis u osnovnu školu te za to moraju proći razgovor sa školskom pedagogicom da bi ona procijenila da li su prikladni kandidati za ići u osnovnu školu.

 

Na razgovoru, Bongo ispada pomalo neadekvatan kandidat s obzirom na njegov crtež obitelji, koji je na razini trogodišnjaka, unatoč tome dobiva odobrenje za upis. Ostalo svoje vrijeme Bongo uglavnom provodi koristeći svoje telepatske sposobnosti da pomogne raznim članovima obitelji, ponajviše ujaku Fleku u pronalasku nafte na području Jadrana. Cobra u svome laboratoriju izrađuje robota, te ne mari za ništa drugo izuzev svoje znanosti. U pomoć pri izgradnji mu priskače Bongo, koji iz hladnjaka vadi mačji mozak, mačka Toma. Robot dobiva mozak te preuzima mačkovo ime, a njegove su funkcije čisto radničke, on je programiran da čisti, kuha, pere. S obzirom na Cobrinu naglu preobrazbu u zgodnog mladića, dobiva mnogo pažnje od ženskog roda.na što se on drži kao mrtvo puhalo.

 

Tijekom Vlastina poziva na izlazak u kino, reagira poprilično hladno te ga ona naziva robotom. Na što se on uvrijedio te joj se odlučio osvetiti. Prihvaća njezin poziv, ali na njihov dogovor šalje Toma, kojeg je za tu priliku sredio kod Dunjinog dramskog vizažista i frizera. Tom izgleda kao Cobra te Vlasta misli da se Cobra odlučio ponašati kao robot s obzirom na to da ga je tako i nazvala. Ali u jednom trenu povlači ga za uho da bi ga naučila lekciju, na što to isto uho otpada. Zatim tijekom njihova susreta u školi Vlasta poziva Cobru na još jedan izlazak na Savski nasip. Odvezuje ga na splavi te je on na određeni period nestao. Prema svemu sudeći izgleda da je dogurao do Rumunjske. Nakon cijelog tog scenarija, Cobra je nepovratno zaljubljen. Nosonji u život ulazi neželjeni gost, djed Jozo, koji je na Nosonjinu žalost prepušten njemu na čuvanje s obzirom na to da je Mira pronašla posao u turističkoj agenciji te dosta dugo izbiva.

 

Njih dvoje se nikako ne slažu te se uvijek prepucavaju. Prilikom jednog njihovog posjeta gradskom bazenu, Nosonja u želji da se dokaže, odluči skočiti s poviše daske za skakanje te se prilikom skoka gubi u kanalizacijama gradskog bazena. Svi bivaju shrvani, misleći da je Nosonja umro, svi osim djeda Joze koji je zadovoljno likovao. Ali naravno Bongo nailazi na Nosonjinu glavu kako proviruje iz gradskog asfalta. Tijekom ljeta, Nosonja okuplja mladu, besplatnu radnu snagu, tj. Bucu, njegovu družicu Miru, Bonga, Loru, Dadu i Marinu te svoju ženu Miru i djeda Jozu. Svi su oni dovedeni u njegov vinograd da mu pomognu s gradnjom kolibe. Tijekom tih tjedana svi su nezadovoljni Nosonjinim ophođenjem s njima. Umorni su, gladni, mrzovoljni te su samo iskorištena radna snaga. Unatoč Bongovom upozorenju da nešto nije uredu s nacrtima kolibe, Nosonja nastavlja po svom, što ga je stajalo kolibe i zdravog razuma.

 

Nakon dovršene kolibe, tijekom jednog pljuska i nevremena dolazi do urušavanja i raspada kompletne građevine. Na što on reagira penjući se na obližnje drvo te završava u mentalnoj instituciji. U posjet mu dolazi obitelj, noseći mu banane, a on ih dočekuje na drvetu. Na kraju se ipak oporavlja te se s cvijećem i u odijelu pojavljuje u stanu. Ali i dalje ostaje dosta osjetljiv na temu kolibe. Crni Jack se sretno zaljubljuje u Irenu te žive u njenoj obiteljskoj kući s njenom majkom, gospođom Krištof i ujakom Flekom te Kumpićem. Na jedno vrijeme postaje Fantom, iz razloga što je to bio Perin uvjet za rastavu s Irenom, na što ga je Crni Jack doslovno na koljenima molio. Tijekom jednog od njegovih noćnih pohoda biva skoro uhvaćen te upucan od strane Žandara, Marinina oca. On se za tu priliku preodjenuo u ženu kako bi bio mamac za lopova. Nakon te zamalo tragične i pogibeljne noći, prestaje biti Fantom. No, kako polako dolazi do nestašice obiteljskog nasljedstva gospođe Krištof, Jack je primoran vratiti se starom poslu đeparenja i prijevara. Za to mu je čak poslužio i njegov skok u prazan bazen (koji je Kumpić slučajno ispraznio tako što je zapeo za lanac koji služi za otpuštanje vode) prilikom kojeg je slomio ruku. S rukom u gipsu mogao se bez problema provlačiti među ljude u tramvaju te im tako otimati novčanike i torbice. Jednom prigodom, Irena, Jack i Kumpić odlaze u podzemlje grada Zagreba u potrazi za zlatom. Ali nailaze samo na stari vinski podrum te tamo ostaju zarobljeni.

 

Nakon više dana provedenih u podrumu u kojemu su iskapili svo vino, pronalazi ih naravno Bongo. Jack je nakon toga pronašao pošten posao kao čuvar u banci. Roman završava vjenčanjem Irene i Jacka na Markovu trgu. Ceremoniji i slavlju su prisustvovali svi važni likovi romana. Naime, roman Zbogom Smogovci prvotno je trebao biti zadnji u nizu romana o ovoj veseloj družini, svojevrsni oproštaj. Ali zbog velikog interese javnosti, napisana su još dva nastavka.

 

Likovi - Vragecovi – mama, Dragec, Sonja, Lana, Bongo, Pero, Mazalo, Cobra, Buco, ujak Flek, Cucak Drugi, Nosonja, Mira, Dado, Marina, djed Jozo, Dunja, Dunjini roditelji ( Žandar), Vlasta, Lora, Maca, robot Tom, Bimbo ( Marinin brat), Crni Jack, Kumpić, Irena, gospođa Krištof

 

Dragec Vragec - najstariji sin Mame Vragec. Njegova žena je Sonja te imaju dvoje djece, Lanu i Bonga.

 

Bongo Vragec - veoma nadaren i inteligentan dječak, svjetlih očiju koji u ovom uskoro kreće u prvi razred osnovne škole. Ima posebne telekinetičke moći koje iskorištava da bi pomogao drugima. Primjene njegove uporabe telekinetičke te manipulacijske moći u ovom romanu su: uspavljivanje bebe Lane, podizanje kredenca, prisiljavanja ujaka Fleka na govorenje istine, savijanje žlice, pronalazak ogrlice za Lornu te nafte ua ujaka Fleka u području oko Kornata, pomoć u podizanju Nosonjine kolibe, pomoć košarkaškom klubu Cibona u dobivanju utakmice, pronalazak Crnog Jacka, njegove žene Irene i Kumpića unutar starog vinskog podruma.

 

Lorna - Bongova družica i inspiracija te stalna pratilja u životu je djevojka iz susjedstva zvana Lorna. Ona je s Bongom vezana "nevidljivom žnjorom" još otkako je njegovom zaslugom progledala. Ima plavu kosu te je smatrana najljepšom djevojkom u naselju.

 

Pero Vragec - nogometaš Dinama koji se nada karijeri u nekom od boljih engleskih klubova. On je bivši Fantom, tj. otmičar i kradljivac ženskih torbica na području Naselka. Mazalovo odsustvo iskorištava tako da se nabacuje Dunji u vrijeme dok mu ona drži instrukcije iz engleskog, iako je u fazi razvoda sa Irenom, ženom koju nije vidio godinu dana. Njegov odnos s Dunjom uzrokovati će svađu između njega i Mazala, koju će Mama Vragec pokušati rješiti opijanjem dvojice sinova, ali nažalost neuspješno.

 

Mazalo Vragectreći je po redu najstariji sin te se na početku romana nalazi u Makedoniji, točnije u Skopju gdje odslužuje vojni rok. Inače je po zanimanju slikar. Ima djevojku zvanu Dunja u koju je veoma zaljubljen, ali nažalost zbog raznih nesuđenih okolnosti nije bio u mogućnosti ostvariti svoj susret s njom u prvom dijelu romana.

 

Dunja - studentica na Zagrebačkoj dramskoj akademiji, djevojka plave kose te kćer policajca, tj.pretjerano zabrinutih i zaštitnički nastrojenih roditelja.

 

Cobra Vragec - talentirani, inteligentni znanstvenik koji je izrastao u lijepog i visokog dečka s teslinski zamišljenim licem za kojim uzdišu mnoge djevojke iz njegove škole. U svojoj sobi ima razne strojeve i naprave, kaveze sa životinjama na kojima vrši razne eksperimente. Napravio je svog robota te ga je nazvao Tom, po mačku čiji je mozak robot dobio, a koji je Bongo dobio na veterinarskom fakultetu. Tom je programiran za razne kućanske poslove kao što su kuhanje, čišćenje, peglanje...

 

Vlasta - jedna od onih djevojaka koja je privučena Cobrom. Visoka, vitka i fina cura smeđih očiju, koja se srami dobiti ono što želi. Nasrtljiva je i energična te poziva Cobru u kino. No on kako nije bio zainteresiran za "humanoide" u to vrijeme, nego samo za znanost, odbija njezin poziv te ga ona onda naziva robotom. Kako bi joj se osvetio za taj čin, prihvaća njen poziv, ali na susret šalje Toma, preodjevenog u Cobru i s Cobrinim licem. Za taj susret Tom je isprogramiran da izgovara naučene rečenice i komplimente Vlasti. U jednom trenu Vlasta pomalo iznervirana Cobrinim ponašanjem, odluči ga povući za uho, na što je to dotično uho i ispalo te razotkrilo Toma. Da bi mu se zatim osvetila za taj čin, poziva ga na Savski nasip na svoju splav te odvezuje splav, s kojom je Cobra otplutao i dosta vremena bio izgubljen. I tim činom je osvojila Cobrino srce.

 

Buco Vragec - najmlađi brat Vragecovim. Ide u osnovnu školu te posjeduje krmaču koja je oprasila pet praščića. Ne dopada mu se škola i ima poveći broj jedinica, tj, pet, ali odlazi u školu samo zato jer mu se sviđa djevojka koja sjedi ispred njega, Maca. S Macom je podijelio svoj perec, u vrijeme predavanja, što nije dopušteno, te je na prozivku učiteljice preuzeo svu krivicu za taj čin, s čime je pridobio Macu.

 

Cucak Drugi - također član obitelji Vragec. I on također ima svoju simpatiju, ženku vučjaka iz kvarta.

 

Nosonja - umjetnik, slikar, te stvara crtane filmove. On je obiteljski prijatelj Vragecovih koji živi u Neboderu. Pomalo je ekscentričan, trknut kao i uglavnom većina umjetnika. U jednom trenu završi u umobolnici zbog psihičkog sloma nakon neuspjele izgradnje kolibe koja se urušila. To svoje vrijeme sloma provodi na drvetu, jedući banane te umišljajući da je majmun. Ima ženu Miru, koja je upravo dobila posao u turističkoj agenciji. Mira u stan dovodi svog djeda Jozu.

 

Djed Jozo - reumatični starac u čudnim kolicima s tri zuba te prijetećim pogledom ispod gustih obrva. Pomalo je zao, ali u smislu da je bedast i zafrkant i zna imati podle i grube šale. Nije baš u najboljim odnosima s Nosonjom, tj. ne podnose se.

 

Dado - Nosonjin i Mirin sin, on je pisac romana, kojeg će kasnije nazvati Smogovci. Ima curu Marinu. Marina se nalazi u prijelaznom razdoblju između djevojčice i mlade dame. Ima poveći pritisak od strane roditelja koji je tjeraju na razne aktivnosti kao što su karate, kung fu, a od strane majke balet je sviranje glasovira. Njezin mlađi brat je Bimbo, mlađa verzija djeda Joze. Njih dvoje se sprijateljuju te zajedno rade spačke.

 

Ujak Flek - brat Mame Vragec te stari muljator. U svemu gleda samo svoju korist te kako da zaradi što više para sa što manje truda. Sklapa dogovor s direktorom kompanije za distribuciju nafte te za to dobiva velike novce, ali samo zahvaljujući Bongu. Naime Bongo sa svojim nadljudskim moćima pronalazi izvore nafte u Jadranu. Flek je oženjen gospođom Krištof.

 

Gospođa Krištof - gizdava žena koja je nakon smrti muža ostala bogata udovica, ali naime izvori njenog bogatstva polako presušuju, pogotovo nakon dolaska novih članova u obitelj.

Crni Jack – prevarant, muljator i kradljivac. Poznanik je Ujaka Fleke te imaju zajedničku prošlost kriminalnih radnji. U još jednoj njihovoj suradnji, Jacku je povjeren zadatak da orobi ženu Ujaka Fleke dok je ona na putu. Ali tijekom pljačke susreće Irenu, zgodnu, mladu ženu, kćerku gospođe Krištof, koja je uperila svoj revolver u Jacka. Bila je to ljubav na prvi pogled, te od tog trena Jack živi u dotičnoj kući. Irena je žena navikla na luksuz i nerad, te Jack da bi udovoljio njenim prohtjevima mora iskopati bazen u njihovom dvorištu. Da bi se oženio Irenom, morao je isposlovati dogovor s Perom. Jer naime, Pero je Irenin muž, te se nisu službeno rastali. Da bi dogovorio s Perom rastavu, Jack je morao pristati biti Fantom, te svu svoju pljenidbu davati Peri.

 

Kumpić - partner Crnoga Jacka. Blesav je i smotan, sklon padanju (npr. u zdenac Manduševac), ne zna plivati. Vjerni je pratitelj Jacka, u dobru i zlu, iako ga Jack često iskorištava, ipak mu je stalo do njega. Tako ga ni prilikom pronalaska žene, nije ostavio nego je zaposlio Kumpića kao slugu, da im kuha, pere, pegla, obavlja sve poslove koje jedan potrčko može obavljati. Dodijeljena mu je i mala sobica iza kuhinje, ali bi nekad spavao i u kućici za pse.

 

Autor: A. K.

__________________________________

 

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Piše romane, pripovijetke, drame, filmske i TV-scenarije, bavi se novinarstvom i politikom. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih humorističkih pisaca, a najveću je popularnost stekao kao dječji pisac i TV - scenarist. Po njegovu romanu Smogovci snimljena je TV serija koja je doživjela velik uspjeh, a po romanu Kanjon opasnih igara snimljen je i film i TV - serija.

 

Znameniti ep Osman Ivana Gundulića pretočio je u prozu na suvremeni jezik da bi ovo značajno djelo približio današnjim mladim čitateljima. Napisao je i četiri knjige o doživljajima Petrice Kerempuha.

Veliku je popularnost stekao romanima za djecu i mladež: Ur, Eko Eko, Smogovci, Smogovci i strašni Bongo, Zbogom, Smogovci, Smogovci i biće iz svemira, Smogovci u ratu, Kanjon opasnih igara, Matko na štakama. Ostala djela: Pustinjakov pupak, Manijak, Ljubav na crnom baršunu, Hrvatska Bogorodica (romani); Hrvatska povjesnica (knjiga s povijesnom tematikom); Tomislav i Adriana, Dan kad se rodio Isus (pripovijesti); Zagrebačke legende, Naš dragi Zagreb.

 

Hrvoje Hitrec - Eko Eko

Hrvoje Hitrec - Humandel

Hrvoje Hitrec - Matko na štakama

Hrvoje Hitrec - Smogovci

Hrvoje Hitrec - Smogovci u ratu

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Hrvoje Hitrec - Zbogom Smogovci

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u