Hrvoje Hitrec - Smogovci u ratu lektira

Hrvoje Hitrec - Smogovci u ratu

Hrvoje Hitrec - Smogovci u ratu

 

Zbivanja u zagrebačkom Naselku i dogodovštine neobične obitelji Vragec, te ostalih stanovnika te četvrti. Duhoviti i vedri, Smogovci su postali neizostavnom lektirom mladih čitatelja, a poslužili su i kao podloga za televizijsku seriju, u koju su pretočeni i ostali romani o Smogovcima, te je tako nastala najdulja (i jedna od najgledanijih) serija u povijesti Hrvatske televizije.

 

U zgusnutim, krivudavim uličicama Naselka vrije život, ljudi su siromašni ali humorom prevladavaju teške situacije. Tako je i u obitelji Vragec, s mnogo djece koja se snalaze na različite načine. Većina njih ide u obližnje škole, gdje se druže s ponešto imućnijom djecom iz Nebodera, te se rađaju prijateljstva, pa i ljubavi, kao između Mazala Vrageca i Dunje. Jedan od najzanimljivijih likova je svakako slikar i ilustrator Nosonja, koji se brine za svoga sina Dadu, ali i za djecu iz Naselka, posebice za male Vragece, koji su ostali bez oca, a majka im radi u Njemačkoj, kako bi zaradila za novu kuću i prehranila obitelj. U knjizi se pojavljuje i niz epizodnih likova, kao sitni lopov Crni Džek, te skupljač staroga papira Papirus, zločesta Marina koja će postatijedina Dadina ljubav, i Sonja koja će se na kraju romana udati za najstarijeg Vrageca, Drageca.

 

Smogovci su jedan od najuspjelijih humorističnih romana za djecu i mladež u povijesti hrvatske književnosti. Smogovci i strašni Bongo drugi je roman u seriji knjiga o Smogovcima, koje opisuju dogodovštine obitelji Vragec i stanovnika zagrebačkog Naselka. Hrvoje Hitrec u ovom romanu nastavlja priču o ljubavi Dunje i Mazala, Dade i Marine, o smiješnim dogodovštinama simpatičnoga Nosonje, ali i o čudesnim sposobnostima maloga Bonga, sina Drageca Vrageca, genijalnoga mališana. U nizu komičnih situacija koje izazivaju neodoljiv smijeh, razvija se radnja knjige koja započinje ljetnom pustolovinom u ukletom dvorcu, gdje Vrageci i Nosonja zaustavljaju sitne lopove Crnoga Džeka i njegova priglupog pomoćnika Kumpića, a završava prvim rastankom Dunje i Mazala. U obilju humora postoji i dirljiva epizoda sa slijepom djevojčicom Lorom, kojoj Bongo vraća vid i zdravlje, te se rađa još jedna ljubav koja će vječno trajati. Jedan od pokretača radnje je i ujak Flek, koji se pokušao trajno useliti u kuću Vragecovih, ali mu to nije pošlo za rukom.

 

Ovim je romanom Hrvoje Hitrec potvrdio uspjeh prvih Smogovaca i sebe kao pripovjedača bliskoga djeci i mladeži, koji su mu postali najvjernijom publikom.

 

Zbogom Smogovci je treći u nizu romana o Smogovcima, djeci iz zagrebačkoga Naselka. Ovim se romanom Hrvoje Hitrec pokušao oprostiti od svojih likova, ali mu mlada publika nije dopustila prekinuti započetu kroniku,pa su se potom pojavile još dvije knjige - Smogovci i biće iz svemira i Smogovci u ratu.

 

I u ovoj knjizi pojavljuju se stalni likovi, braća Vragec, Nosonja i mali, pametni Bongo, ali sve veću ulogu dobiva Crni Džek, koji se iz epizodnoga lika prometnuo u pokretača radnje, zajedno sa svojim pomoćnikom Kumpićem. Njihove pustolovine i uglavnom neuspjele krađe i prijevare, stvaraju dodatni niz komičnih situacija. Dobar dio knjige posvećen je Bongu i njegovu polasku u školu, kao i načinima na koje pokvareni ujak Flek pokušava iskoristiti Bongove neobične sposobnosti. Dunja, razdvojena od Mazala, doživljava prve krize, a Crni Džek preotima djevojku Peri Vragecu. Nosonjin sin Dado počinje bilježiti događaje u Naselku i Neboderu, te snatri o romanu koji će napisati i postati slavnim. Posebno su duhovite situacije u poglavljima koja se bave Nosonjinom farmom i brvnarom koju mu djeca pomažu graditi, a također i Nosonjin odnos s djedom Jozom, novim likom, koji zajedno sa zločestim dječakom Bimbom postaje jednom od atrakcija Nebodera i Naselka.

 

Smogovci i biće iz svemira četvrti je nastavak duhovite kronike o Smogovcima, o djeci i odraslima iz zagrebačkoga Naselka, njihovim prijateljstvima, ljubavima, doživljajima i pustolovinama. Na stanovit način, Smogovci i biće iz svemira parodiraju znanstveno-fantastični žanr u književnosti, i stoga se ova knjiga ponešto razlikuje od ostalih romana o braći Vragec, Nosonji i ostalim stanovnicima Naselka i Nebodera. Za sve je opet zaslužan pametni Bongo, koji preko svoga skromnoga računala dolazi u kontakt s bićima na drugom planetu, Morom i Borom, a oni ga upozoravaju da se Zemlji bliži opasnost, strašni Kron koji može preuzeti ljudska tijela, te se onaj u koga uđe počne ponašati kao čudovište. I doista, to svemirsko čudovište spušta se na Zemlju, dolazi u Zagreb, i to baš u Naselak, i baš u kuću Vragecovih, gdje uđe u tijelo Pere Vrageca. Poslije nekoliko dana na Zemlju dolaze Mor i Bor, nevidljiva stvorenja, te uz pomoć Vrageca i ostalih stanovnika Naselka i Nebodera svladavaju strašnog Krona.

 

Potraga za čudovištem središnja je radnja romana, ali se usporedo priča o drugim zbivanjima, posebice o komičnim dogodovštinama Crnoga Džeka i Kumpića, koji zajedno s ujakom Flekom stalno smišljaju nove načine da se obogate na lak način, što im teško polazi za rukom, pa će se na kraju naći u zatvoru.

 

Vrijeme radnje - rane devedesete za vrijeme rata

Mjesto radnje - Zagreb, bojišnica u Slavoniji

Tema - odlazak Vrageca u rat, u obranu domovine

 

Hrvoje Hitrec autor romana Smogovci u ratu, koji je peti je i posljednji roman u seriji knjiga o Smogovcima, a radnja se nastavlja na radnju prošlog romana, s odmakom od dvije godine. Nakon uspješnog prvog romana o Smogovcima, slijede Smogovci i strašni Bongo, Zbogom Smogovci, Smogovci i biće iz svemira i naposljetku Smogovci u ratu. Radnja svih romana odvija se tijekom dužeg vremenskom razdoblja pa pratimo likove kako odrastaju i grade svoj život.

 

Iako su romani povezani, a radnje kronološki slijede jedna drugu te se pojavljuju i sporedni likovi iz prijašnjih romana (npr. Svemirci Mor i Bor koji traže odbjeglog brata Krona, a koji su bili u središtu radnje u prošlom nastavku), radnja se može shvatiti i bez prethodno pročitanih romana, jer nas autor u tekstu podsjeća na bitne događaje iz prošlih nastavaka. U ovom romanu pratimo Vragece za vrijeme rata, ranih devedesetih godina. Nakon što se nad Zagreb nadvije prijetnja rata, sinovi majke Vragec odlučuju stati u obranu domovine te postati dragovoljci hrvatske vojske. Iako je tema ozbiljna, događaji iz rata opisani su na šaljiv i pozitivan način. Roman je podijeljen na deset poglavlja, a svako poglavlje nosi naslov koji najavljuje radnju pojedinog poglavlja - na primer  Poglavlje prvo u kojem se iskopavaju ratne sjekire i poneka puška, kopaju skloništa i vuku vreće krumpira, paprika i pijeska. Pisan je većim dijelom kajkavskim narječjem uz brojne slengovske izraze, koji pridonose pozitivnoj i opuštenoj atmosferi koja se iščitava u romanu.

 

Pojedini likovi imaju svoj način izražavanja, poput Crnog Jacka, koji u svoj govor stalno ubacuje engleske riječi poput my love, darling, my baby, i Kumpića, koji je kako saznajemo na kraju romana, izgubljeno dijete Vlastinih roditelja iz Krapine te mu je govor karakterističan za to područje. Atmosferi romana pridonose i brojne situacije opisane na humorističan način. Iako roman obrađuje stvarnu i ozbiljnu temu hrvatske povijesti, autor tome pristupa šaljivo. Osjetimo i odmak od realnosti, zbog načina na koje su pisane scene iz rata, te fantastičan element postojanja svemiraca, Bongovih telekinetičkih sposobnosti te Vlastinom izumu napitka kojim su smanjili protivničke tenkove. Svi likovi podjednako pokreću radnju pa ne možemo izdvojiti jednog lika kao glavnog protagonista romana.

 

Autor je to postigao tako što je sve likove u podjednakoj mjeri uključio u radnju i posvetio im podjednak broj stranica, ali i stilom pisanja u kojem radnja neprestano prelazi s jednog lika na drugi, u trenutku kad dolazi do zapleta određene situacije, a likovi su često prostorno udaljeni. Često bi autor prekinuo radnju u nekoj određenoj situaciji kako bi se obratio čitatelju i podsjetio ga na bitne događaje koji su se zbili u prijašnjim romanima. Roman je namjenjen prvenstveno mlađoj publici, ali mogu ga čitati i starije generacije. Uči nas o vrijednostima obitelji i prijateljstva.

 

Ljeto je 1990. godine, nad Zagrebom se osjeti slutnja rata, a napadi se očekuju sa svih strana. Takva je situacija i u ostacima zagrebačkog Naselka, čiji je nestanak spriječilo iznenadno otkriće, arheološko nalazište iz doba Rimljana. Bageri su morali stati s radom, a još desetak kućica ostalo je netaknuto pa se tu život koliko toliko normalno nastavio. U dvorištu Vragecovih pripremala se nastava. Cucak II i uskonosa ovčarka učili su ratnu abecedu. Na zapovijed bi počeli zavijati kao sirena za zračnu opasnost, kao da čitaju tiskanu obavijest o znakovima za opasnost. Pero i Buco dobili su naređenje kopati sklonište, a ujedno su našli i kutiju s oružjem koju je zakopao njihov djed. Radnja se prebacuje na Dunju i Mazala te nas autor podsjeća da su se oni vjenčali i vrlo brzo dobili curicu. Oni žive s Pandurom, Dunjinim ocem, s kojim se Mazalo baš i ne slaže.

 

Stalno se svađaju, a Pandur, koji je zaštitnički nastrojen prema kćeri, stalno joj prigovara zbog Mazala. Ni Cobri nije lako; nobelovac, vozi skupocjeni automobil, nosi skupa odijela i prisiljen je bježati pred mnoštvom obožavateljica, tj. skupljačica autograma. Skupljale su se ispred njegovog dućana ljekovitim biljem, a njemu je neugodno dok dijeli svoje fotografije. Sve je to s vrata dućana promatrala njegova djevojka Vlasta, koja je naposljetku došla do njega i prisilila ga da pred svim obožavateljicama kaže da mu je ona djevojka. Nakon toga su petnaest minuta potrošili na objašnjenje njegovih holivudskih ispada, a na pitanja gdje je bio cijeli dan pokazao je posjetnicu ministra obrane s kojim je razgovarao o najboljim načinima kako uništiti tenk. Za to vrijeme prema kući gospođe Krištof koračaju Crni Jack i Kumpić, koji su, kako nas autor podsjeća, još prije godinu dana bili obične nakaze, a za vrijeme vjenčanja Dunje i Mazala skrivali su se u zvoniku jer su bili bjegunci iz zatvora. Kasnije su se predali, a sad su na slobodi.

 

Vratili su se u prirodno stanje jer je prestalo djelovanje Cobrine tekućine, koja ih je pretvorila u nakaze. U dvorištu gospođe Krištof ništa nije upućivalo na to da se sprema rat jer su gospođa i ujak Flek bezbrižno kartali, a Nina čitala. Hladno su dočekali Kumpića i Jacka nakon godinu dana. Nina je muža Jacka odmah napala da nema novca te da je sina, Malog Jacka, poslala u krađu breskvi. Uto se začuo pucanj gospon Ota, koji je uhvatio Malog Jacka u krađi, ali trogodišnjak se već sakrio kod majke pod dekom. Mali Jack i Crni Jack po svemu su bili slični pa tako i po izgledu, a kad mu je majka rekla da mu je Crni Jack tata, Mali je samo rekao "Fuj, imitator" i skočio mu na cipelu, zbog čega je on izgubio ravnotežu i udario Kumpića te je on pao u bazen.

 

Navečer dok su gledali Dnevnik, Mali je pitao Jacka je li on zbilja njegov otac i dao mu breskvu. Istodobno, u Naselku, isti taj televizijski program gledaju Vrageci. Komentirala se pojava generala koji je prijetio Hrvatskoj. Bongo je odlučio pozvati svoje prijatelje svemirce, Mora i Bora, da im pomognu, ali on su rekli da mogu samo poslati promatrače. U Nosonjinom stanu, djed Jozo je objašnjavao kako on osjeti da će biti rata, Kako Nosonje nikad nije bilo kod kuće, a sad je bio u Australiji, društvo su mu pravili Dado i njegova cura Marina.

 

Ona se posve preselila Dadi pa je ju je sad njezin otac došao posjetiti i nagovoriti da se vrati kući jer su Bimbo i Maca nemogući i stalno rade nepodopštine. Dok je Zagreb u to vrijeme očekivao napad, a rat je već u drugim krajevima Hrvatske počeo, djeca su se nadala da tog rujna škola neće niti početi, ali želja im se nije ispunila. Za vrijeme nastave jednog dana oglasila se sirena za opću opasnost. Učiteljica je prva pobjegla u sklonište, a Bongo stao na vrata i naredio da svi stanu u red, jedan po jedan. Za to vrijeme u stanu kod Dunje i Mazala, nisu se mogli dogovoriti tko će ponijeti dijete, a tko stvari. Kad su došli u podrum, u kojem je već bilo dvadesetak ljudi, shvatili su da su dijete zaboravili pa su se morali vraćati, ali stepenicama jer lift nije radio. A u liftu je zaglavio djed Jozo, kojeg su Dado i Marina pokušavali izvući.

 

Kad su Mazalo, Dunja i Pandur projurili pokraj njih, Pandur opali u dugme i lift se počne spuštati brže nego što bi trebao. Djeda Jozu izvukli su iz lifta tek kad je lift dostigao samo dno.

Marina je pokazivala svoj samostrijel Panduru, koji joj je rekao da skine snajperista u drugoj zgradi. Ponudio je da isto napravi i s Mazalom te da će joj on platiti, ali Marina je to shvatila kao šalu. Tad je sirena oglasila prestanak opće opasnosti. Te večeri Vrageci su gledali televiziju kad se na ekranu pojavio srbijanski predsjednik i Bongo shvati da je obuzet Kronom, Borovim i Morovim odbjeglim bratom te je odmah o tome obavijestio svemirce. Znao je to jer je već vidio prije takav slučaj, kad je Kron opsjeo osobu te upravljao tom osobom i njezinim mislima. Kad se oglasila treća sirena za opću opasnost, Kumpić i Crni Jack odluče se sakriti u sjedištu Društva hrvatskih književnika. Kumpić je predložio da se učlane u društvo, ali nisu ih primili. Umjesto toga ponudili su im samo sklonište od opasnosti.

 

Tu su već bili Bimbo i Maca, koje su sreli ranije na ulici, a nosili su dvije violinske kutije u kojima nisu bile violine, nego automatske puške. Bimbo je objasnio kako može nesmetano ući u kasarnu u kojoj je mnoštvo oružja, ali ne želi to učiniti besplatno. U obitelji Vragec održan je sastanak, prvi nakon što su bageri napali Naselak, na kojem je majka Vragec savjetovala sinove kako bi se trebali prijaviti kao dragovoljci u ratu, na što su oni rekli da su to već učinili. Nekoliko dana poslije priredili su oproštajnu zabavu za dragovoljce, a pridružili su im se i Dado i Marina. Bimbo je odlučio ući u kasarnu punu oružja, gdje je pronašao dokument na kojem je pisalo "Vrlo povjerljivo".

 

Ali ugledao je i bombone pa se tako otkrio, ali snalažljivo je slagao da se zove Đokica Milošević pa su ga pustili. Pandur ga je za to vrijeme čuvao tako što je počeo pucati kako bi skrenuo pozornost s Bimbe. Bimbo je za taj pothvat bio nagrađen s petsto maraka. Tad se radnja prebacuje na bojišnicu na kojoj se Vrageci baš i nisu dobro snašli. Žalili su se kako su protivnici opremljeni puno bolje od njih. Odlučili su krenuti u solo akciju u kojoj su zarobili dva četnika te ih još nekoliko doveli u zamku pomoću lažnog televizora i kartonske krave. Na televizoru su se baš puštale domoljubne hrvatske pjesme pa je Dado bio sretan jer je znao da će ih to posebno naljutiti. U Zagrebu je Crni Jack švercao oružjem. U početku je to bio mali posao iz Bimbovog i Macinog izvora, a sad su se pred kućom gospođe Krištof zaustavljali razni kamioni, nejasnih tablica na kojima je pisalo "International Trans", a iz vozila su izlazili francuski mafijaši i američki gangsteri. Morao je osobno isporučiti oružje u Slavoniji pa su on, Flek i Kumpić krenuli na put, ali su ih uhvatili jer je Kumpić krivo protumačio zemljopisnu kartu.

 

Spasili su se tako što su se pravili da su na strani protivnika te da su ruski pukovnici pa su ih zatvorili u podrum, ali bar su još bili živi. Nedugo zatim u podrumu im se pridružio i Mazalo. Otkako su Vragecovi otišli na bojišnicu, majka, Sonja i Dunja volontirale su u Caritasu. Tu su jednog dana srele gospođu Krištof i Ninu s Malim Jackom. Nina se žalila kako je izbor odjeće loš te da je tjedan prije bio puno bolji. Dunja je bila ljuta jer dolaze u Caritas, a znalo se da je kuća gospođe Krištof puna njemačkih maraka i američkih dolara. Nakon toga oni odlaze u Crveni križ iz kojeg su kući donijeli šećera, ulja i brašna, dovoljno za cijelu brigadu. Nakon što je Dunja dobila telefonski poziv od Cobre koji joj je rekao da je Mazalo išao u izvidnicu i tad su ga zarobili, nakon početnog šoka, uputila se u kuću gospođe Krištof. Donijela joj je haljinu iz Caritasa koja joj je svidjela netom prije kad su se tamo srele, u zamjenu za maskirnu uniformu, čizme, automat i municiju i uputila se s Bongom na frontu gdje su bili Vrageci.

 

Oni su je veselo dočekali, rekavši da bi bilo suludo pokušati osloboditi Mazala, a ona im je samo naredila da do sutra nabave kombi i džip te dođu na generalu probu. Odvela je Bonga na najviše brdo kako bi joj rekao što vidi u daljini, a on je vidio da je Mazalo živ, ali da su s njim Crni Jack, Flek i Kumpa. Bongo je bio poznat po svojim posebnim sposobnostima pa je tako mogao vidjeti dvadesetak kilometara u daljinu. Sutradan su svi u kombiju došli pred protivnike, praveći se da su njihovi i da su ih došli zabavljati pjevanjem i predstavama. Postavili su pozornicu, izveli neke točke, a onda su im zaprijetili oružjem i požurili u podrum spasiti Mazala. On je buncao i imao temperaturu jer su ga prije toga tukli. Uspješno su spasili Mazala, a i Fleka, Crnog Jacka i Kumpu te se vratili kamionom punim oružja. Otkrili su i da se sprema tenkovski napad za dva dana. Vlasta je za to vrijeme bila u Cobrinom laboratoriju i došla do velikog otkrića koje je zapanjilo čak i nobelovca Cobru. S obzirom da je Cobra imao sastanak s ministrom obrane s kojim je raspravljao o najboljim načinima kako bi se mogli riješiti protivničkih tenkova, Vlasta je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i izumila je otopinu za smanjenje tenkova. Svoje otkriće demonstrirala je i zapovjedniku hrvatske vojske. Žutu tekućinu prolila je po kacigi, a kaciga se čudesno smanjila.

 

Zapovjednik je bio oduševljen izumom. Kad je došlo vrijeme napada, sve je bilo spremno. Pošpricali su tenkove tekućinom i dogodilo se upravo ono što su očekivali. Tenkovi i ljudi u njima smanjili su se na minijaturne figurice i više im nisu bili nikakva prijetnja. Crni Jack i Kumpa dobili su poziv za vojsku kako bi izvršili svoju dužnost i obranili domovinu, ali oni su bili odlučni u namjeri da to izbjegnu. U tome im je pomagala Nina. Prvo su pili velike količine crne kave i radili vježbe naizmjence, a kad to nije upalilo i krvi tlak im se nije povisio, Nina ih je prozvala fenomenima. Zatim je donijela pijavice i zaključila da ih takve anemične neće primiti u vojsku. Sad je hrvatskoj vojsci i njezinom zapovjedniku muke zadavao most kojeg su protivnici strogo čuvali, a kojeg je valjalo srušiti.

 

Tako su došli na ideju da izgrade amfibiju - vozilo koje se može kretati i po kopnu i po vodi, i krenuli su u napad. Sve se činilo dobro dok Cobru nije šrapnel udario u glavu. Iz Australije se javio Nosonja i u pismu napisao da su vrućine, da se kupa, igra tenis i skuplja pomoć za hrvatsku. Ali istina je, kako nam autor odmah objašnjava, da je skupljao oružje za Hrvatsku i smišljao način kako da ga dopremi. Onda mu je jedan afrički pilot ponudio svoje letačke usluge i svoje teretni avion za svega pedeset tisuća dolara, ako se Nosonja oženi njegovom kćerkom, na što je on pristao. Ali kad je vidio kako kćer izgleda (imala je oko dvjesto kilograma), pao je sa stolice. Postavio je uvjet da se vjenčanje održi u zagrebačkoj katedrali. Nije im rekao da je već oženjen i da dogovorenog vjenčanja s pilotovom kćerkom ne može biti, a kad su ga pitala je li to što nosi na ruci vjenčani prsten, odgovorio je da je to samo talisman. Nosonja je bio kopilot i iako nije ništa znao o tome, morao je upravljati avionom dok se pilot naspava. Tješio ga je da je to samo dva-tri sata, ali avion je upao u zračni vrtlog, a pilot se više nije probudio jer mu je na glavu pala vreća s kacigama. Tad su se Nosonji u slušalice javili operateri jugoslavenskih migova koji su opkolili avion, ali srušili su ih hrvatski protuzrakoplovni vojnici.

 

Sad je Nosonja imao novi problem, imao je goriva za još desetak minuta leta. U spas su mu došli Mor i Bor koje je vijeće poslalo da saznaju što se to događa na Zemlji. Za Cobru se pripremala operacija, a za sve je bio zaslužan Bongo, koji je poznat po svojim telekinetičkim sposobnostima, imao naređenje od Bora i Mora da šrapnel izvadi kroz uho. Operacija je uspješno prošla, a posljedica je bila ta da je Cobra izgubio sluh na oštećeno uho pa je sad stalno zapitkivao o čemu ljudi pričaju jer je slabo čuo. Rat se bližio kraju i bilo je vrijeme Božića. Vrageci su se vratili s bojišnice, a Nosonjina slava nakon pothvata s avionom, polako je jenjavala. On je zbog toga bio nezadovoljan jer je navikao na brojne obožavatelje i intervjue koje je davao. Čak su i Bor i Mor kod mame Vragec jeli šnenokle te se nakon tog uputili natrag na svoj planet.

 

Nisu više imali razloga za ostanak jer su pronašli odbjeglog brata Krona. Dodatni razlog veselju bio je i taj što su neke zemlje priznale Hrvatsku kao samostalnu državu. Do devedeset i druge godine, Hrvatsku su priznale još mnoge europske zemlje i Amerika. No osjećale su se i posljedice rata; ljudi su bili siromašni i nezaposleni. Jedino je Cobri išlo dobro jer je imao mnogo novca od Nobelove nagrade, a Vlasta više nije bila ljubomorna na njegove obožavateljice, bar je tako rekla. Ali nekima od njih ponudila je sendvič s mravima, a neke od njih i smanjila svojim izumom.

 

Bezbrižno je poslala Cobru da nahrani djevojke koje je smanjila, a on joj je rekao da ih do sutra mora vratiti u prirodno stanje jer će im se roditelji zabrinuti. Mazalo se žalio kako nema novaca ni posla, dok mu majka nije pokazala natječaj za najbolju sliku o ratu, čija glavna nagrada iznosi tisuću maraka. Osvojio je prvo mjesto i odveo Dunju na medeni mjesec, tj. medeni tjedan. Ali tamo nije sve bilo tako savršeno jer umjesto da su bezbrižno uživali, morali su sve raditi; nabavljati hranu i mlijeko za kćer. Kad ih je Pandur došao posjetiti, prigovarao je Mazalu da nije ženu doveo na pravi medeni mjesec jer opet ne može uživati. Nina, Flek, gospođa Krištof, Jack i Kupić otvorili su agenciju za inženjering, koja je dobro poslovala jer su Jack i Kumpić uspješno nagovarali ljude da ulože novac. Naivni ljudi nisu shvaćali da je to samo njihov novi način na koji će ih prevariti. Ulaganje je postalo popularno, čak je i Pandur odlučio uložiti, a mnogi drugi su se poveli za njegovim primjerom jer su smatrali da on zna najbolje kako će uložiti svoj novac. Došlo je vrijeme Cobrinog i Vlastinog vjenčanja, ali i vrijeme da Cobra napokon upozna Vlastine roditelje. Ali roditelji su joj odlučili otkriti tajnu da ona nije njihova biološka kći. Oni su imali sina Rudija kojeg je netko ukrao i nikad ga nisu pronašli, a imao je madež na trbuhu u obliku upitnika. Rudi je zapravo bio Kumpić.

 

Likovi - Majka Vragec, Sonja, Lora, Bongo, Pero, Buco, Dragec, Cobra, Mazalo, Dunja, Pandur, Vlasta, Bimbo, Maca, Crni Jack, Kumpa, Nina, Mali Jack, Nosonja, djed Jozo, Dado, Marina, ujak Flek, gospođa Kištof

 

Mazalojedan od sinova Vragec, slikar po zanimanju. Na bojišnici ga zarobe nakon što je išao u izvidnicu, ali ga spašava njegova Dunja. Tukli su ga pa je morao na oporavak u bolnicu, ali nije bilo nikakvih većih posljedica. Na kraju romana osvaja nagradu za najbolju sliku rata te vodi Dunju na medeni mjesec tj. na medeni tjedan, ali taj tjedan nisu ni uspjeli uživati jer su morali raditi sve kao i kod kuće. Ne slaže se s Dunjinim ocem Pandurom, s kojim žive u stanu.

 

DunjaMazalova žena, s kojim ima kćer. Voli Mazala i stalno ga brani pred ocem Pandurom s kojim se Mazalo ne slaže najbolje. Kad čuje da je Mazalo zarobljen u ratu, odlazi na bojišnicu i spašava ga lukavim planom da se predstave kao zabavljači i pjevači.

 

Cobrajedan od sinova majke Vragec, pravi genijalac i znanstvenik koji je osvojio Nobelovu nagradu pa je sad jako popularan. Ima puno novca i vozi dobar auto, a otvorio je vlastiti dućan s ljekovitim biljem, pred kojim ga redovno dočekuju obožavateljice. Njegova djevojka Vlasta ljubomorna je na te djevojke kojima on daje svoje slike. Skupa s braćom odlazi kao dragovoljac u rat. Tamo je ranjen pa ga odvoze natrag u Zagreb, u bolnicu, gdje ga je čekala operacija. Za operaciju je zaslužan Bongo, koji je dobio naređenje od svojih svemirskih prijatelja Bora i Mora, a poznat je po svojim raznim sposobnostima među kojima su i telekinetičke sposobnosti pa je u mogućnosti izvesti operaciju. Tako je izvadio šrapnel kroz uho i Cobra se oporavio, samo mu je sluh ostao oštećen na jedno uho. Na kraju romana, ženi Vlastu, dugogodišnju djevojku.

 

Crni Jack i Kumpićprevaranti i lopovi; preprodaju oružje, a zbog krivo pročitane karte, zarobljuju ih na bojišnici. Na kraju otvaraju agenciju u kojoj ljudi ulažu novac, a oni ih na taj način varaju. Crni Jack je oženjen za Ninu koja također sudjeluje kao suvlasnik u agenciji. Imaju sina Malog Jacka, trogodišnjaka koji ide očevim stopama i već je vrstan lopov. Na početku romana vraća se nakon godinu dana koje je proveo u zatvoru, kad je na Dunjinom i azalovom vjenčanju bježao od zakona i skrivao se u zvoniku. Kad se vratio sin ga je zaboravio te se na početku nisu baš najbolje slagali jer ga je sin nazvao imitatorom. Kumpić stalno slijedi Crnog Jacka i naziva ga gazdom i iako ga Jack stalno vrijeđa, on zna da ga zapravo voli. Priča čudnim naglaskom zbog kojeg ga ljudi teško razumiju, a na kraju romana se otkriva i razlog za to. On je biološki sin Vlastinih roditelja iz Krapine, kojeg su oni nazvali Rudi, ali se izgubio kad je bio mali i nikad ga nisu pronašli. Znali su samo da ima madež na trbuhu u obliku upitnika i prema tome su otkrili da im je Kumpić biološki sin. To se otkrije na kraju romana te se oni zbližavaju na vjenčanju Vlaste i Cobre.

 

VlastaCobina djevojka, ljubomorna na njegove obožavateljice, a na kraju romana iako kaže da ju je ljubomora prošla, osvećuje se obožavateljicama tako što ih je smanjila svojim napitkom. Djevojka je poznatog Nobelovca, a i sama se okušala u izumima pa je odlučila pomoći Cobri u rješavanju problema protivničkih tenkova. U njegovom laboratoriju izumila je tekućinu kojom su smanjili tenkove i ljude koji su bili u njima na veličinu minijaturnih figurica. Time je zadivila i Cobru i zapovjednika hrvatske vojske. Na kraju romana, odluči odvesti Cobru pred oltar, ali prije toga dovodi roditelje da se upoznaju s njim. Roditelji joj otkrivaju tajnu koju su uvali cijelog njezinog života, da oni nisu njezini biološki roditelji nego je posvojena.

 

Autor - P. A.

___________________________________

 

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Piše romane, pripovijetke, drame, filmske i TV-scenarije, bavi se novinarstvom i politikom. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih humorističkih pisaca, a najveću je popularnost stekao kao dječji pisac i TV - scenarist. Po njegovu romanu Smogovci snimljena je TV serija koja je doživjela velik uspjeh, a po romanu Kanjon opasnih igara snimljen je i film i TV - serija.

 

Znameniti ep Osman Ivana Gundulića pretočio je u prozu na suvremeni jezik da bi ovo značajno djelo približio današnjim mladim čitateljima. Napisao je i četiri knjige o doživljajima Petrice Kerempuha. Veliku je popularnost stekao romanima za djecu i mladež: Ur, Eko Eko, Smogovci, Smogovci i strašni Bongo, Zbogom, Smogovci, Smogovci i biće iz svemira, Smogovci u ratu, Kanjon opasnih igara, Matko na štakama. Ostala djela: Pustinjakov pupak, Manijak, Ljubav na crnom baršunu, Hrvatska Bogorodica (romani); Hrvatska povjesnica (knjiga s povijesnom tematikom); Tomislav i Adriana, Dan kad se rodio Isus (pripovijesti); Zagrebačke legende, Naš dragi Zagreb.

 

Hrvoje Hitrec - Eko Eko

Hrvoje Hitrec - Humandel

Hrvoje Hitrec - Matko na štakama

Hrvoje Hitrec - Smogovci

Hrvoje Hitrec - Zbogom Smogovci

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Hrvoje Hitrec - Smogovci u ratu

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u