Hrvoje Hitrec - Matko na štakama lektira

Hrvoje Hitrec - Matko na štakama

Hrvoje Hitrec - Matko na štakama

 

Kratki roman Matko na štakama posvećen je djeci stradaloj u prometu. Priču o prometnoj nesreću i dugotrajnom oporavku pripovijeda u prvom licu sedmogodišnji dječak koji je teško ozlijeđen kada ga je na ulici udario automobil. Uz dječaka Matka protagonisti su njegovi roditelji, a pojavljuje se i niz epizodnih likova, od liječnika i osoblja dječje bolnice i toplica, do djece iz Matkova razreda i, posebno, teško bolesne djece, od kojih su mnoga stradala u prometu i teže od maloga Matka. U hrvatskoj književnosti za djecu do sada nije bilo knjige s ovakvom temom, danas na žalost, vrlo aktualnom.

 

Kratki sadržaj - Nakon što ga je automobil bacio, Matko odlazi u bolnicu. Tamo saznajemo više o njemu, njegovim prijateljima i o nesreći. Nakon toga Matko odlazi na operaciju i ima razne nevolje. Poslije odlaska iz bolnice saznaje da neće tako brzo moći hodati. Saznajemo o njegovim nezgodama sa gipsom, te o tome kako su ga neki dečki u toplicama zadirkivali. Nakon što se vraća iz toplica, Matko doživljava sve manje i manje nevolja, iako one ne nestaju. Nakon nekog vremena Matko se nakratko vraća u kolica, ali najljepše poglavlje cijele priče je kada Matko više ne mora koristiti ni štake ni kolica.

Izaberi tebi najzanimljivije poglavlje i ukratko ga prepričaj sa citatima

 

Iako posljednje poglavlje možda nije najzanimljivije ono je zasigurno najveselije i zato mi se najviše svidjelo. Dolazi Božić, a Matko odlazi na operaciju noge kako bi mu izvadili pločicu iz koljena ("U bolnicu sam došao na jednoj štaki, a iz bolnice su me odvezli bez štaka, ali ne zato jer sam mogao hodati, nego zato što nisam uopće mogao hodati...). Ponovo se nakratko vraća u kolica te se ponavlja sve sa "guskom" i "lopatom", a onda se vraća na štake. Kada više ne treba koristiti štake, događa se sljedeće: "Točno pet dana prije Božića bacio sam štake i to tako jako da je jedna razbila staklo na prozoru, a druga bocu na baru! Tatin konjak!". Njegovi roditelji su bili jako sretni.

 

- Žmigalo je i u velikoj sobi i na velikom boru, ispod kojeg su bile jaslice. Njih smo složili tata i ja, a bor smo kitili mama i ja. Čekali smo da počne padati snijeg, ali nije počeo padati. Samo je jedan od sveta tri kralja pao na ovcu, jer ga nismo dobro pričvrstili. Onda smo pjevali „Narodi nam se kralj nebeski". Ja sam pjevao jako brzo, da brže otvorim kutiju pod borom. I tak je sve završilo jako dobro.

 

Jesi li ti ili netko tebi blizak doživio nešto slično. Ispričaj svoje probleme. Ako nisi, napiši svoje razmišljanje o tome kako bismo mogli pomoći osobama u takvim nevoljama?

 

Mislim da svakako trebamo pomoći djeci i odraslima koji imaju problema. Možemo svojim prijateljima nositi bilježnice iz škole, pomoći im sa zadaćama i novim gradivom, praviti im društvo kada im treba. Sa njima se moramo družiti i ne smijemo učiniti nešto što bi ih potaklo da se osjećaju manje vrijednima.

Moje razmišljanje o knjizi

 

Knjiga mi se nije svidjela jer je jako tužna. Opisuju se samo nevolje, osim posljednjeg poglavlja gdje se pojavljuje bar nekakva sreća. Mislim da su gotovo sve knjige koje smo morali pročitati za lektiru imale veliku količinu tuge, u "Junacima Pavlove Ulice" umire Nemeček, u "Istina ili ljubav" Cankar opisuje sprovod svoje majke, u šaljivim narodnim pričama se cijelo vrijeme spominju samo ljudske mane i greške, pa je "mutavi djeda" ili "gluva baba". U knjizi mi se jedino svidio završetak jer je gotovo jedini sretan. Mislim da u lektiri ne bismo morali čitati samo o ljudskoj tuzi jer samo "Koko u Parizu" nije bio sa smrću ili nečim sličnim.
__________________________________

 

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Piše romane, pripovijetke, drame, filmske i TV-scenarije, bavi se novinarstvom i politikom. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih humorističkih pisaca, a najveću je popularnost stekao kao dječji pisac i TV - scenarist. Po njegovu romanu Smogovci snimljena je TV serija koja je doživjela velik uspjeh, a po romanu Kanjon opasnih igara snimljen je i film i TV - serija.

 

Znameniti ep Osman Ivana Gundulića pretočio je u prozu na suvremeni jezik da bi ovo značajno djelo približio današnjim mladim čitateljima. Napisao je i četiri knjige o doživljajima Petrice Kerempuha.

Veliku je popularnost stekao romanima za djecu i mladež: Ur, Eko Eko, Smogovci, Smogovci i strašni Bongo, Zbogom, Smogovci, Smogovci i biće iz svemira, Smogovci u ratu, Kanjon opasnih igara, Matko na štakama. Ostala djela: Pustinjakov pupak, Manijak, Ljubav na crnom baršunu, Hrvatska Bogorodica (romani); Hrvatska povjesnica (knjiga s povijesnom tematikom); Tomislav i Adriana, Dan kad se rodio Isus (pripovijesti); Zagrebačke legende, Naš dragi Zagreb.

 

Hrvoje Hitrec - Eko Eko

Hrvoje Hitrec - Humandel

Hrvoje Hitrec - Smogovci

Hrvoje Hitrec - Smogovci u ratu

Hrvoje Hitrec - Zbogom Smogovci

loading...
2 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Hrvoje Hitrec - Matko na štakama

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u