Gianni Rodari - Putovanje Plave Strijele lektira

Gianni Rodari - Putovanje Plave Strijele

Gianni Rodari - Putovanje Plave Strijele

 

Vrsta djela - Dječji roman.

Mjesto radnje - Benfinina trgovina, ulica, zatvor.

Vrijeme radnje - U vrijeme tri kralja, zima.

Tema - Siromašni dječak Francesko, i igračke koje ga pokušavaju naći.

Ideja -Sve igračke na svijetu ne vrijede kao jedan pravi prijatelj.

 

Pripovijetka Putovanje plave strijele ima 22 poglavlja što je ujedno i fabula događanja.

 

1. Befanina prodavaonica - Befana bijaše star gospođa, veoma plemenite krvi i ugleda rekli bi neki Barunica. Ona je imala trgovinu igračaka, s njom u kući živjela je njena sluškinja Tereza. Befana je djeci svojih bogatih kupaca svake zime nosila poklone, letjela je na svojoj metli i dijelila na noći uoči sveta tri kralja.

 

2. Plava strijela - Jednog dana Befana silazi u skladište u podrumu i pronalazi kutiju punu igračaka koju godinama već nije vidjela. U kutiji su bile lutke crvenih Indijanaca, kauboja i puno drugih lutki, a bio je i električni vlakić sa postajom svim na postaji i u vlaku, strojovođa, šef postaje i drugi. Ona uzima u ruke vlak i čisti ga od prašine i nazva ga Plava strijela, i reče baš će dobro doći u izlogu da privlači djecu u trgovinu.

 

3. Francesko - Dječak Francesko bio je siromašan, jednog dana dolazi kod Befane u trgovinu nakon što joj je prije mjesec dana poslao pismo da mu pokloni električni vlak. Međutim Befana mu objašnjava da ne može vlak dati besplatno, tužan dječak izlazi van i naslanja svoje lice na izlog i promatra vlak i postaju i sve ostale igračke na izlogu jecajući. Lutke u izlogu isto tako su promatrale dječaka i jedna po jedna počele su da jecaju plaču baš kao i dječak, bilo im je žao siromašnog dječaka.

 

4. Šef postaje nema ideja - Francesko se vratio i sutra promatrati vlak u izlogu i opet prekosutra i dolazio je nekoliko dan promatrati vlak. I svi su stanovnici izloga zavoljeli Franceska. A šef postaje izjavio je kako nema ideju što da učine kako bi usrećili Franceska.

 

5. Prepustite to Kusku - Kusko je bio plišani pas, nakon što su lutke zaključile da je Francesko siromašan i da i ove godine neće dobiti poklon, mali plišani pas kusko predloži da oni svi odu do njega slijedeće večeri.

 

6. Odlazak - Slijedeće večeri nakon što su riješili problem kako sići sa izloga i uz pomoć sjedećeg pilota i aviona spustili su se na pod i otišli do podrumskog skladišta i zaključali ga iznutra. Prolazeći pored izloga sluškinja Tereza primijeti da je izlog prazan i povika Befinu kako su lopovi pokrali izlog. Befian stiže i primijjeti da trgovina nije provaljena i pođe do skladišta međutim ono bi zaključano iznutra , ona sjedne ispred i reče Terezi kako je sigurno da lopovi ne mogu van nego kroz ta vrata. Međutim lutke i plava strijela pronalaze rupu u zidu i prolaze u drugu prostoriju do skladišta.

 

7. Žuti medo silazi na prvoj postaji - U drugoj je prostoriji već netko bio i umalo što general nije izdao naredbu za pucanje Kusko ih prekide i reče da se ne boje, to je samo dijete koje spava. Tamo je stanovala neka siromašna obitelj. Tu žuti medo odluči ostati kod siromašnog dječaka koji nikad nije dobio poklon.

 

8. Uzbuna na mostu - Lutke smještene u vlak Plavu strijelu nastavljaju put dalje po ulici i nailaze na blatnjavu lokvu preko koje grade most da je pređu. Nakon prelaska general minira most i diže ga u zrak. Befina nakon dugog čekanja razvali vrata skladišta i vidje da tamo nema nikog, uze svoju metlu i poleti ulicom iznad igračaka ali ona ih ne vidje jer se oni sakriše u neku vežu.

 

9. Oproštaj s lutkom Ružom - Veža je bila natrpana košarama za voće, ovdje su našli jednu staricu kako spava bila je hladna kao led. Ugrijmo je predloži lutka Ruža. I ona odluči ostati s staricom kako bi je grijala i pravila joj društvo, priljubi se uz nju i zagrli je. Ujutro kad se probudi prepade se jer nije nikad vidjela toliki svijet koji se skupio da vidi staricu koja je umrla a lutka ruža je ležala pored nje. Kad je došao karabinjer uzeo je lutku za svoju malu djevojčicu.

 

10. Kip generala - Pognute glave Kusko je njuškao ispred lokomotive i vodio vlak po tragu do Franceska. Ubrzo je general ostao bez svojih topova spali su sa vlaka i propali u snijeg i nestali. General je sišao i otkopavao snijeg da vidi što se dogodilo s njima, kad iskopao vidio je da je ispod odvodna rešetka i da su topovi propali u šaht. Tako je general tvrdeći da on više nije ni od kakve kristi i da će tu ostati nepomično, međutim snijeg pada i padao i zapadao generala, pa je izgledao kao kip od snijega koji priča. Kad su nastavili dalje napao ih je mačka koja htjela dočepati kanarinca koji visio izvana i uspjela je i uništila ga ej pošto je kanarinac igračka, pa su ga vojnici zajedno s kavezom zatrpali u snijeg.

 

11. Spomenik koji govori - Sjedeći pilot u svom avionu pokušava naći trag dječaka i hvata ga velika ruka brončanog kipa koji govori. On im reče kako je prije nekoliko da čuo da je neko spominjao na ulici ime Francesko. Kusko ponovo nalazio trag dječaka i kreću dalje.

 

12. Prema cilju - Befina i služavka Tereza prate igračke i vlak skrivajući se u grmlju nakon čega služavka padne među Indijanac i oni je prikovaše svojim sjekirama za snijeg a Befina se vrati kući sama. Plava strijela nastavi put dalje i stigoše u kuću za koju su mislili da je dječakova. Uđoše međutim tamo nije bilo nikoga, kusko je unatoč što nije bilo nikog odlučio ostati i čekati.

 

13. Srca triju drvenih lutaka - Svi su bili razočarani što nisu našli Franceska pa su uzeli notes koji su zaplijenili sluškinji u njemu je bilo puno Franceska pa su krenuli po redu do svakog siromašnog dijeta. Tri drvene lutke su cvokotale od zime pa im je crvenko nacrtao velika srca na grudima da im bude toplije. Kusko je ostao na pragu napuštene kuće pa je sad predvodnik vlaka bio motociklist.

 

14. Priča o Francesku - Francesko je imao 10 godina i polazio je u 4 razred. Njegov otac bio je ulični prodavač novina,. nakon što se razbolio i umro Francesko je morao raditi da zaradi za život. Radio je u kinu prodavao karamele i žvake, i kad se vraćao kući uhvate ga dva lupeža i natjeraju da uđe u Befini trgovinu i otvori im vrata. Međutim on je počeo lupati i tako dozvao policiju koja ne htjede slušati nego ga odvede u zatvor, tamo su bila i ona dva lupeža. Francesko je gorko plakao.

 

15. Sjedeći pilot slijeće - Plavu strijelu predvodi motociklist, obilazeći od kuće do kuće siromašne djece i na svakoj adresi izađe po nekoliko lutaka da ostanu kod djece. Došla je na red crna lutka koja je trebala izaći kod djevojčice dvije međutim ona hoće da sjedeći pilot pođe s njom što on i učini.

 

16. Polubradi napokon plovi - Na slijedećoj postaji bio je red na polubradog, taman na toj adresi živio je dječak po imenu Marino, sigurno voli more kad se tako zove zaključi polubradi i zaplovi svojim brodom prema kući.

 

17. Čudesni događaji kutije bojica - Od kuće do kuće naša se družina prorijedila, motociklist je izabrao kuću jednog malog mehaničar, Indijanci i kauboi trošnu kućicu na kojoj su bili stripovi o njima, na kraju ostade samo šef postaje, vlakovođa, strojovođa i kutija bojica. Na slijedećoj adresi izađoše kutija bojica i uvukoše se jedna po jedna u kuću kroz ključanicu.

 

18. Čuvareva kućica br. 27 - Plava strijela je jurila kroz noć prema posljednjoj adresi kući dječaka Roberta. Ali to nije bila obična kuća to je bila kućica čuvara na željezničkoj postaji. Kad su prišli blizu Robrtov otac izađe iz kuće i Pozva Roberta da vidi da se nije snijeg odronio na prugu, tako je i Ibilo i Rober spasi brzi vlak da ne udari u snijeg. U međuvremenu vlakić se uvuče u kućicu, i kad se Robert vratio zaprepasti se od sreće i pomisli kako mu je to otac kupio, međutim otac kaže da ne zna otkud se vlakić stvorio tu. Robert je bio presretan.

 

19. Befina zna kako se to radi - Čuvar u zatvoru koji je poznavao Frabceska otiđe do Befine i zamoli je da izvuče dječaka iz zatvora, jer ona zna kako ovaj nije kriv. Befina to i učini i dovede Franceska kod sebe i obeća mu da će ga zaposliti da čisti igračke i slaže ih i izdaje račune, Francesko je presretan uzme kočiju i krene kući ali zaspi u kočiji.

 

20. Kusko želi umrijeti - Kusko se trese od hladnoće i želi poći. I tako nakon dugog lutanja ulicama kusko začu šum konjskih kopita koji je vukao kočiju. Kad je kočija prolazila Kusko se uhvati straga i pope se na kočiju. Radoznali kusko ulazi u kočiju da vidi tko se vozi kad tamo oči mu se razgoračiše, bio je to Francesko.

 

21. Kusko uči lajati - Kusko osjeti kako mu srce skače od radosti. Zatim ugleda svoj rep, izgledao mu je nekako drugačije pa ga pokuša uhvatiti. Tako se nađe na Franceskukoji se u tom probudi. Pas uzvikne sretno Francesko. Otkud se pojavio, možda mi ga je poklonila Befina, ali ona poklanja samo igračke ovo je pravi pas, vlažnih očiju punih ljubavi. Dobro ste razumjeli Kusko je postao pravi pas više nije igračaka. Francesko ga nježno pomilova po leđima, a kusko mu skoči na koljena i zalaja po prvi put u svom životu.

 

22. Što je to prijatelj - Slijedećeg da Francesko krene na posao kod Befine, cijelim se putem igrao s Kuskom, valjali su se po snijegu , trčali, utrkivali se. Kad Befina ugleda psa nije ga prepoznala uz malo nagovaranja dopustila je da Kusko bude u trgovini s Franceskom ali pod uvjetom da ne prlja pod. Kusko je svojim lajanjem upozoravao kad dođe neki kupac, uveseljavao je djecu i igrao se s njima dok su njihovi roditelji razgovarali s Befinom. Francesko se više nije toliko igrao igračkama već se satima igrao s Kuskom. Sve igračke na svijetu ne vrijede kao jedan prijatelj, govorio je Francesko.

 

Francesko - 10 godišnji dječak, siromašan, ostao bez oca i mora da zarađuje za život. Plemenit, dobar, pošten i hrabar kad je lupanjem pozvao policiju i spasio Befininu trgovinu od pljačke.

 

Befina - starica koja ima prodavaonicu igračaka, ona poklanja poklone bogatoj djeci a siromašnoj ne. Ipak pokazala je dobrotu kad izvukla Franceska iz zatvora i dala mu posao.

 

Tereza sluškinja - strašljiva i nespretna kad su je lutke zarobile, ipak dobra i zahvalna.

__________________________________

 

Talijanski pisac Gianni Rodari rodio se u mjestu Omenga 1920. godine. Pisati za djecu počeo je slučajno, kao novinar lista Unita zadužen za tjednu stranicu posvećenu obitelji. Napisao je tada prve humoristične pjesmice i priče, prisječajući se onih koje je nekoliko godina ranije, radeći kao učitelj, pričao svojim đacima ne bi li ih umirio.

 

Tako je nastala rubrika za najmlađe koja mu je donijela veliku popularnost. Od 1950. godine napisao je mnoštvo knjiga za djecu koje su prevođene na brojne jezike. Najpoznatija su mu djela: Putovanje Plave strijele, Gelsomino u zemlji lažljivaca, Telefonske priče i Čipollino. Kao plodan pisac čija su djela "sretan spoj poezije i pedagogije" primio je 1970. godine Andersenovu nagradu, najveću svjetsku nagradu za djećju književnost. Umro je u Rimu 1980. godine.

 

Gianni Rodari - Čipolino

loading...
42 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Gianni Rodari - Putovanje Plave Strijele

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u