Frank Lyman Baum - Čarobnjak iz Oza lektira

Frank Lyman Baum - Čarobnjak iz Oza

Frank Lyman Baum - Čarobnjak iz Oza

 

Klasična avantura Frank Lyman Bauma vodi vas žutim ciglenim putem do Smaragdnog grada. Kada tornado baci Doroti, Totoa i njihovu kuću na Zlu vešticu sa Istoka, oni ulaze u svet boja i avantura. Jedini put kući je da zamole Čarobnjaka iz Oza u Smaragdnom gradu da ih vrati. Pratite pohod Doroti i Totoa dok stiču prijatelje i bore se za svoj život u ovoj ilustrovanoj adaptaciji Baumovog Čarobnjaka iz Oza.

 

Kratak Sadržaj - Dorothy je bila siroče i živjela je kod tete Erne i strica Henrya u Kansasu. Teta Ema i stric Henry bili su dobri, ali vrlo ozbiljni ljudi koji se nikada nisu smijali. Dorothy je bila vesela djevojćica, a najveći joj je izvor radosti bio njezin maleni crni psić Toto s kojim se igrala po cijele dane. Jednoga je dana njihovu igru prekinulo zavijanje vjetra. Snažan je vjetar podigao kuću u kojoj je bila Dorothy s Totom. Nakon prvog iznenađenja i straha Dorothy se priviknula na neobičnu situaciju u kojoj se našla. Let je podsjećao na ljuljanje u kolijevci. Djevojčica se pomalo brinula kako će izgledati prizemljenje, ali razmišljajući o tome, ipak je uspjela zaspati. Probudio ju je tresak kuće o zemlju i sunčev sjaj koji je ulazio kroz prozor. Krajolik oko kuće nije više podsjećao na Kansas, jer je sve oko kućice bilo u jarkim bojama: zeleni travnjaci s raskošnim drvećem, obilje cvijeća, veseli potočić. Dorothy se jako iznenadila ugledavši četiri neobična bića, zapravo četvero odraslih ljudi, ali luckasto odjevenih i jedva njezine visine. Pozdravili su je dubokim naklonom pozeljevši joj dobrodošlicu u zemlju Žvakača i nazvali je plemenitom čarobnicom. Još se više iznenadila kada su joj objasnili da je upravo ubila Zlu vješticu od Istoka. Djevojčici je to bilo teško povjerovati, ali joj je stara ženica pokazala kako ispod kućice vire noge obuvene u srebrne cipelice. To su bile noge Zle vještice od Istoka. Starica se sada predstavila i rekla kako je ona Vještica od Sjevera, ali dobra vještica.

 

Nju su pozvali Zvakaci. koji su živjeli pod vlašću Zle vještice od Istoka. Sada su bili zahvalni Dorothy što ih je oslobodila. Vještica od Sjevera ispričala je djevojčici kako se sada nalazi u zemlji Oz u kojoj su dobre vještice one od Sjevera i Juga, a zle ova od Istoka, koju je upravo ubila, i ona od Zapada. U zemlji Oz još postoje vještice i čarobnjaci jer je ta zemlja odsječena od ostaloga svijeta. Dorothy je tada prvi put čula za velikog čarobnjaka Oza, najmoćnijega među svima njima. On je boravio u Smaragdnom Gradu. Djevojčica se ipak, usprkos svim zanimljivostima ove zemlje, pozeljela vratiti kući u Kansas. Na žalost, Vještica od Sjevera nije joj znala niti mogla pomoći. Vještica je pogledala u svoj čarobni šešir koji joj je dao rješenje kako pomoći Dorothy. Trebala je poći u Smaragdni Grad velikom čarobnjaku Ozu, jer joj jedino on može pomoći. Kako bi bila sigurna na putu koji može biti vrlo opasan, Vještica joj je savjetovala da obuje srebrne cipelice, koje imaju neku čarobnu moć, a zatim je poljubila djevojčicu u čelo. Na mjestu gdje ju je poljubila ostao je okrugli sjajni znak. Taj je znak trebao upozoriti svakoga tko bi joj htio nauditi da je ona pod zaštitom Vještice od Sjevera. Tako je Dorothy s Totom krenula prema Smaragdnom Gradu slijedeći upute koje je dobila: treba samo ići putem poploćanim žutim opekama. Djevojčica je noć provela kod Žvakača Boga. Rekao joj je kako je plavo boja Žvakača, a Dorothy je držao za veliku čarobnicu jer je nosila srebrne cipelice i bijelu haljinicu. Bijelo je bila boja vještica i čarobnica. Sljedeće je jutro nastavila put. Zaustavila se kraj polja. Tamo je ugledala strašilo. Strašilo joj je najednom namignulo i progovorilo.

 

Dorothy mu je pomogla i skinula ga s motke jer mu je, kako je rekao, takav život već bio dotužio. Pričajući s njim, Dorothy je saznala kako Strašilo nema mozga i zbog toga je tužno. Ponadao se kako bi Oz mogao i njemu pomoći i dati mu mozak, kao što će pomoći djevojčici i vratiti je u Kansas. Tako su krenuli dalje zajedno. Put ih je doveo do šume u kojoj ih je zatekla noć. Naišli su na kućicu u kojoj su proveli noć. Zapravo, Dorothy je spavala, a Strašilo nije trebalo ni sna ni hrane jer je bilo napravljeno od slame. Ujutro su začuli jauk koji je dolazio iz blizine. Ugledali su čovjeka od lima kako nepomično stoji s uzdignutom sjekirom. Bio je to Limeni Drvosječa. Zamolio ih je da ga dobro podmažu kako bi se opet mogao kretati. Onda su Limenom Drvosječi ispričali zašto idu k Ozu. On im je pak povjerio svoju životnu priču i rekao kako silno želi novo srce jer je zbog čarolija Zle vještice od Istoka ostao bez njega. Sada se društvo povećalo i putovanje je bilo ugodnije jer je staza vodila kroz gustu šumu. Iznenada ih uplaši strahovit urlik. Pred njima se stvori veliki lav koji odmah udari na Strašilo, pa na Drvosječu, a zatim i na psića Tota. Iako je bila uplašena, Dorothy snažno pljusne lava i obrani svog psića. Nakon toga dobro je izgrdila lava koji se više nije činio tako opasnim. Zapravo, on je bio plašljivi Lav. Plačući, priznao je da je on lav bez hrabrosti i da bi od svega na svijetu najviše želio hrabrost. Nadao se kako bi Oz i njemu mogao pomoći, pa se pridružio društvu na putu za Smaragdni Grad. Putem se pokazalo kako Strašilo nije glupo kako je mislilo, da Drvosječa uopće nije bezosjećajan, a da ni Lav uopće nije plašljiv. Usprkos strahu, skačući preko dubokog rova, Lav je na svojim leđima prenio cijelo društvo na drugu stranu rova. Sljedeća prepreka na putu bila je duboka provalija. Strašilo, koje je bilo uvjereno da je glupo, dosjetilo se kako je prijeći.


Drvosječa ce posjeći stablo po kojemu će prijeći na drugu stranu. Ali, kad su se približili drugoj strani provalije, putnike su napale čudovišne zvijeri - kalidahi. Strašilo se opet dosjetilo kako izbjeći smrti. Vratili su se nazad, a kalidahi su ih slijedili. Drvosječa je prema Strašilovoj uputi tada posjekao deblo, i kalidahi su završili u provaliji. Da bi došli do Smaragdnog Grada, morali su slijediti stazu, ali nisu mogli prijeći na drugu stranu gdje se staza nastavljala. Ugledali su rijeku i Drvosječa je izradio splav. Sljedečeg su jutra pokušali prijeći rijeku. Splav su gurali dugim motkama. Plovidba nije bila lagana jer je rijeka bila duboka i struja u njoj jaka. Tako je jadno Strašilo nesretnim slučajem ostalo visjeti na motki usred rijeke. Lav je skočio u rijeku i odvukao splav s ostalim putnicima na obalu. Društvo nije znalo kako pomoći Strašilu. U tome im je pomogla roda koja je poletjela i u kandžama donijela Strašilo na obalu. Svi su bili sretni što su opet na okupu. Kako bi se vratili na cestu popločenu žutim opekama, morali su proći velikim poljem makova. Njihov je miris uspavljivao svakoga tko bi se tamo zatekao. Znali su da moraju što prije izići iz tog polja, ali Dorothy su kapci silno otežali i uskoro je zaspala. Nju i Tota iznijeli su iz polja Strašilo i Drvosječa, kojima miris makova nije mogao naškoditi. Ali Lav je zaspao u polju. Bio je pretežak da bi ga ponijeli. Dok je Dorothy još spavala, Strašilo i Drvosječa upoznali su se s Kraljicom poljskih miševa koju je Drvosječa spasio od velike žute divlje mačke. Strašilo je nagovorilo Kraljicu da dozove svoje podanike i da zajedno izvuku usnula Lava iz polja. Kraljica je povjerovala kako je Lav bezopasan pa su pošli po njega i spasili ga. Do tada se već i Dorothy probudila. Kraljica im je na rastanku rekla da je, ako im ikada zatreba pomoć, uvijek mogu dozvati. Nakon što se Lav probudio, krenuli su dalje prema Smaragdnom Gradu. Ujutro im je zeleni sjaj najavio da su blizu grada. Popodne su stigli do zelenih zidina koje su opasivale grad.

 

Pozvonili su na vrata koja im je otvorio zeleni čovječuljak. On je bio čuvar gradskih vrata. Bio je iznenađen sto nakon puno godina netko traži da ga primi moćni i strašni čarobnjak. Svakome iz družine dao je zelene naočale kako ne bi oslijepjeli od sjaja i veličine Smaragdnoga Grada. Zatim ih je poveo u grad. Čuvar ih je doveo do goleme građevine usred grada. To je bila Ozova palaća. U palaću ih je uveo vojnik i naložio im neka pričekaju dok ih ne najavi velikom čarobnjaku. Kad se vratio, rekao je kako ce ih čarobnjak primati jednog pe jednog. Zatim je dozvao lijepu djevojku, svu u zelenom, koja je posjetitelje odvela u njihove raškosne i udobne sobe. Prvoga je dana Oz primio i poslušać Dorothy. Oz joj se prikazao u obliku velike glave bez tijela. Njegov odgovor na Dorothynu molbu glasio je kako će joj pomoći tek kada ona uništi Zlu vješticu od Zapada. Dorothy je bila iznenađena i očajna jer je mislila da je to nemoguće. Drugoga dana Oz je primio Strašilo, ali njemu se prikazao u obliku prekrasne žene. Poslušao je njegovu zelju i od njega također zatražio da prethodno ubije Zlu vješticu od Zapada. I Strašilo je bilo iznenađeno i silno nesretno zbog ovog uvjeta. Trećega je dana Oz primio Drvosječu. Ovoga je puta izgledao kao najstrašnija zvijer. I Drvosječi je zadao isti zadatak kao Dorothy i Strašilu. Četvrti je dan Oz dočekao Lava u obličju plamene kugle i postavio mu isti uvjet. Cijelo je društvo bilo obeshrabreno. Nije im bilo druge nego poći potražiti zlu vješticu. Vojnik koji ih je najavio Ozu objasnio im je kako neće biti teško pronaći vješticu. Zapravo, ona će naći njih čim stignu u Zapadnu zemlju u kojoj zive Palčići. Najavio im je da će ih odmah pretvoriti u svoje robove, kao i Palčiće. No, kako su imali svoje snove koje su slijedili, uputili su se u Zapadnu zemlju. Zla vještica od Zapada imala je samo jedno oko, no njime je vidjela oštro kao kroz teleskop, pa je s vrata svoga dvorca odmah opazila Dorothy i njene prijatelje i poslala čopor vukova da ih rastrgaju. No Drvosječa je spasio svoje prijatelje pobivši svojom sjekirom sve vukove. To je razljutilo vješticu, pa je na njih poslala jato divljih vrana naredivši im da uljezima iskopaju oči i rastrgaju ih. Ovaj put sve ih je spasilo Strašilo tako što je svim vranama zavrnulo vratom. Zla se vještica strašno razbjesnila. Dozvala je roj crnih pčela i naredila im da strance izbodu do smrti. Dorothy, Toto i Lav pokrili su se slamom iz Strašila, a Drvosječa je dočekao pčele koje su na njegovom limenom tijelu polomile svoje žalce i uginule.

 

Onda je vještica naredila žutim Palčićima da dovedu strance, no njih je Lav isprepadao svojom rikom. Tada Zla vještica iz svog ormara uzme zlatnu kapu optočenu dijamantima. Vlasnik te kape mogao je triput pozvati krilate majmune da mu ispune želju. Prvi put vještica je tražila pomoć krilatih majmuna kako bi porobila Palčiće, a drugi put se uz njihovu pomoć borila protiv Velikog Oza i istjerala ga iz Zapadne zemlje. Sada je krilatim majmunima naredila da joj dovedu strance. Nekoliko majmuna zgrabilo je Limenog Drvosječu, digli su ga u zrak i ispusti ih na oštre stijene, gdje je ostao ležati ulupljen i pun rupa. Drugi su majmuni iz Strašila izvukli slamu, a odjeću su mu povezali u zavežljaj i bacili ga na drvo. Preko Lava su bacili čvrste konope, omotali ga i spustili u vješticin dvorac, u dvorište opasano visokom ogradom. Kada je vođa krilatih majmuna ugledao na Dorothynu celu znak poljupca Dobre vještice, rekao je ostalima kako joj ne smiju učiniti nikakvo zlo jer je štiti Snaga Dobra koja je puno jača od Snage Zla. Zato su je nježno donijeli pred Zlu vješticu. I vještica se uznemirila ugledavsi znak na njezinu čelu. Znala je da ju može pobijediti jedino lukavstvom, i u Dorothy je brzo prepoznala bezazlenu dušu koja i ne zna koliku joj čudesnu moć daju srebrne cipele. Naredila joj je stoga da u kuhinji obavlja mnoge poslove, a Plašljivog je Lava poželjela upregnuti kao konja koji će vući njezinu kočiju. Ali kada se pojavila na vratima, Lav se bacio prema njoj kao da je naihrabriji lav na svijetu pa se Vještica uplašila i izletjela iz dvorišta. Lavu je rekla kako ga neće hraniti dok ne dopusti da ga upregne u kočiju. Noću, dok je Zla vještica spavala, Dorothy je Lavu donosila hranu. Razgovarali su i smišljali kako da se oslobode. Vještica je smislila način kako da se domogne Dorothynih čarobnih srebrnih cipelica. U kuhinju je postavila čeličnu šipku koju je učinila nevidljivom. Djevojčica se spotakla preko šipke i izgubila jednu cipelicu koju je vještica odmah zgrabila. Boreći se da vrati svoju cipelicu, Dorothy je uzela vjedro puno vode i polila Zlu vješticu od glave do pete. Nije znala da je voda nešto čega se vještica jako boji jer je može uništiti. Istoga se trena polivena Vještica počela topiti i nestajati.

 

Sretna što je uništila Zlu vješticu od Zapada, Dorothy je potrčala osloboditi Lava. Odmah zatim pozvala je i sve Palčiće da im priopći kako više nisu robovi. Oni su bili toliko sretni da su taj dan proglasili praznikom. Žuti su Palčići odlučili pomoći u spasavanju Drvosječe i Strašila. Palčići limari popravili su Drvosječu. Zatim su svi krenuli u potragu za Strašilom. Kako bi došli do zavežljaja, Drvosječa je posjekao stablo. Zavežljaj su odnijeli u dvorac i tamo su odjeću ispunili čistom slamom. Sada kada su opet svi bili na okupu, ostali su nekoliko dana u žutom dvorcu. No znali su kako još moraju natrag do Oza da on ispuni svoj dio pogodbe. Na rastanku su Palčići bili silno žalosni i sve su ih nagradili vrijednim darovima. Drvosječu su najviše zavoljeli, pa su ga zamolili neka im se vrati i vlada njima i njihovom Žutom zemljom. Dorothy je prije polaska pronašla zlatnu kapu. Iako nije znala njene moći, ponijela ju je jer joj se svidjela. Družina sada nije znala kako se vratiti u Oz, znali su samo da trebaju ići prema istoku. Nakon nekoliko dana puta izgubili su nadu da će se vratiti u Oz. Dorothy se dosjetila da bi mogli zviždaljkom dozvati u pomoć poljske miševe i njihovu kraljicu. Miševi su se odmah pojavili, a mišja kraljica začudila se zašto Dorothy ne upotrijebi čarobnu zlatnu kapu kojom može dozvati krilate majmune i narediti im da ih prenesu u Smaragdni Grad. Ali čarobnjak se nije odmah odazvao na sretnu vijest da je Zla vještica od Zapada uništena. Kada ih je konačno primio, svi su bili iznenađeni, prostoriji u kojoj ih je Oz ranije primao vladala je strašna tišina. Nju je prenuo glas koji se javio s vrha kupole. To je bio Oz koji je rekao da je njegov nevidljiv običcnim smrtnicima. Čarobnjak je želio odgoditi izvršenje svojih obećanja. Kad su to čuli, svi se naljutiše, a Lav rikne tako silovito da se od njegove rike Toto uplašio i jurnuo u zastor koji je visio u kutu. Zastor se srušio, a družina je ugledala sitna starica čelave glave i naborana lica. To je bio Oz. Limeni Drvosječa podigne sjekiru i pojuri prema njemu. Priznao im je i da uopće nije čarobnjak i pokazao pomoću kojih se trikova pojavljivao u obliku velike glave, lijepe žene i plamene kugle. Čarobnjakom su ga proglasili stanovnici mjesta na koje je, ne svojom voljom, pred puno vremena slučajno sletio balonom. Došao je iz Ohia, koji je blizu Kansasa.

 

Nekada je bio upravljač balona. Oz je dopustio da ga ti ljudi drže za čarobnjaka i naredio im, jednostavno radi zabave i da zaposli te ljude, da izgrade Smaragdni Grad i njegovu palaču. On se zatim zatvorio u palaču i iz nje nije izlazio. Vještica se jako bojao jer su imale moći i znale su izvoditi čuda, a on nije posjedovao čarobnjaćke moći. Oz je predložio da se vrati zračnim putem, onim kojim su oboje došli u ovu zemlju. Izradili su balon i u trenutku kad je i Dorothy trebala ući u košaru, konopci su popucali i balon je odletio odnošeći Oza koji je svojim podanicima objavio kako će dok je on odsutan zemljom vladati Strašilo. Jadna je Dorothy bila jako tužna. Strašilo se dosjetilo da ponovo pozovu krilate majmune koji će je odnijeti u Kansas, ali ni krilati majmuni nisu mogli pomoći djevojčici jer nisu smjeli napuštati ovu zemlju. Savjetovali su joj neka potraži pomoć od Glinde, Vještice od Juga, koja je bila najmoćnija od svih vještica i vladala je nad Prstenjacima. Strašilo, Drvosječa i Lav odlučili su poći s Dorothy i pomoći joj. Bili su joj zahvalni jer bez njene pomoći njihove želje ne bi bile ispunjene. I na ovom su se putovanju susretali s raznim opasnostima i poteškoćama. Najprije su se morali izboriti za ulazak u gustu šumu koju je čuvalo drveće i granama odbacivalo svakoga tko bi pokušao ući. Put im je raskrčio Drvosječa i ušli su u šumu.

 

Uskoro su stigli do neobične zemlje u kojoj je sve bilo od porculana, čak i njeni stanovnici, koji su im se uklanjali s puta da nekoga slučajno ne razbiju. Nakon izlaska iz zemlje porculana našli su se u ružnom krajoliku punom močvara i prekrivenom visokom travom. Lavu se tu ipak dopalo. Drugi su dan u toj zemlji naišli na skupštinu stotina životinja. Lava su pozdravili kao kralja i zamolili ga za pomoć. Njih je ugrožavalo čudovište slično divovskom pauku, a već je pojelo sve lavove koji su ranije živjeli u toj šumi. Lav je zaskočio pauka na spavanju i lako ga svladao. Životinje su mu bile beskrajno zahvalne i zamolile ga da im bude kralj, što je Lav i prihvatio, ali tek nakon što pomogne Dorothy. Ostali dio puta prošao je u miru, sve dok nisu stigli do brda čiji su im prijelaz onemogučili bezruki Čekicoglavci. Po treći put je djevojciča dozvala krilate majmune koji su ih prenijeli do zemlje Prstenjaka. U ovoj je zemlji sve bilo lijepo, raskošno i uglavnom crveno. Vještica od Juga, Glinda, primila je putnike, saslušala Dorothynu molbu i obećala je ispuniti ako joj djevojčica dade zlatnu kapu. Dorothy je to rado učinila, osim toga ona je već koristila moć kape tri puta. Glinda je odlučila krilate majmune pozvati kako bi Strašilo vratili u Smaragdni Grad, Drvosječu u zemlju Palčića a Lava u šumu gdje će kraljevati. Glinda će nakon toga kapu vratiti kralju majmuna kako bi majmuni opet bili slobodni. Djevojčici je rekla kako se u Kansas mogla vratiti odmah po dolasku, samo je trebala obuti srebrne cipelice, tri puta lupiti petom o petu, reći kamo želi poći i cipelice bi je u času odnijele. Dorothy se oprostila s prijateljima koje je na ovom čudnovatom i opasnom putovanju jako zavoljela. No čežnja za domom i briga za tetu Emu i strica Henryja bile su jače. Zato je Dorothy uzela Tota u naručje, lupnula petama i rekla da se želi vratiti kući. U trenu se našla ispred nove kuće koju je stric Henry izgradio nakon što je ciklon odnio staru. Teta Ema je upravo izlazila iz kuće. Djevojčica joj je potrčala u zagrljaj. Svi su bili sretni što se Dorothy vratila kući, a najviše ona sama.

 

Tijek radnje
- Vihor
- Dolazak u Oz
- Dorothy spašava strašilo
- Spašavanje limenog drvosječe
- Plašljivi lav
- Putovanje k velikom Ozu
- Opasni makovi
- Dolazak u Smaragdni grad
- Potraga za zlom vješticom
- Oslobođenje
- Raskrinkavanje čarobnjaka
- Odlazak čarobnjaka balonom
- Put na jug
- Lav postaje kralj životinja
- Glinda ispunjava Dorothinu želju
- Povratak kući


Likovi

Dorothy - dobra, siromašna, pametna, pristojna, pažljiva
Strašilo - znatiželjan, zabavan, veseo
Limeni - osjećajan, začaran, vrijedan
Lav - plašljiv, stidljiv, plačljiv


Opis likova
Dorothy - živi u kansansu kod tete eme, samostalna uredna i vesela djevojčica vrlo lijepa a tako se i ponaša.


Strašilo - Napravljen od slame i stare odjeće , na glavi ima stari šešir a na nogama čizme, nema mozga ni samopouzdanja, ne vjeruje u sebe.


Limeni drvosječa - ustvari čovjek kojeg je zla vještica pretvorila u limenog najveća želja mu je da ima srce.


Plašljivi lav - strašnogf izgleda ali je jako plašljiv  za sebe misli da je kukavica čak je jedanput i zaplakao.


Čarobnjak Oz - u njega se svi uzdaju da će im pomoći, ali to je ustvari običan čovjek koji je svojim trikovima i napravama uspio ubijediti druge da je čarobnjak.

__________________________________

 

Lyman Frank Baum (15. maj 1856 – 5. maj 1919) bio je američki pisac, pjesnik, dramatičar, glumac i filmaš, danas najpoznatiji po tome što je zajedno s ilustratorom W. W. Denslowom bio tvorac znamenitog romana za djecu Čarobnjak iz Oza. Baum je napisao trinaest nastavaka tog romana, devet drugih fantasy romana te imao izuzetno plodan opus (55 romana, 82 priče, preko 200 pjesama, nepoznat broj drama i scenarija, kao i novinskih članaka), od kojih je mnoge nastojao adaptirati za teatar, a kasnije za film.

 

Mi, ljudi od krvi i mesa, radije živimo u rodnom kraju, ma kako da je sumoran i siv, nego u nekoj drugoj zemlji, koliko god da je divna. Nigdje nije lijepo kao u zavičaju.

loading...
9 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Frank Lyman Baum - Čarobnjak iz Oza

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u