Felix Salten - Bambi lektira

Felix Salten - Bambi

Felix Salten - Bambi

 

Stiglo je proljeće, šuma je ozelenjela, a livade je prekrilo prekrasno mirisno cvijeće. Na svijet je došao Bambi, nježno lane, kojeg su svi stanovnici šume došli pozdraviti kao kraljevića šume. Vjeverica, mišić, ptičice, zečići, skakavac, leptir, sova, fazan i druge šumske životinje - svi su se, uzbuđeni, navirivali kako bi što bolje vidjeli Bambija. Mama Košuta se ponosno smješkala jer je Bambi bio prelijepo lane, velikih smeđih očiju koje su, iz sigurnog maminog zagrljaja, radoznalo promatrale zbivanja oko sebe. Mamina sestra, ljubazna teta Ena, je budno pazila na njih.

 

Ujutro se Bambi pridigao na svoje tanahne nožice i za kratko vrijeme, uz pomoć prijatelja krenuo istražiti šumu. Toliko je toga trebalo vidjeti... a Bambi je imao odlične vodiče - živahnog zečića Lupka i plašljivog tvora imenom Cvjetić.
- Evo šarenog leptira! Vidi, šišmiš je preletio visoka stabla!
Tu su i krtice koje kopaju dugačke tunele i ne vole sunce, i veseli kunići i ptice raznobojnog perja i smiješnih kljunova! Bambi je bio nestašan i veseo. Njegova majka ga je strpljivo upozoravala na razne opasnosti koje vrebaju u tako velikim šumama, ali mali nestaško nije mogao mirovati; toliko je bilo novih mjesta i zabavnih stvari koje je trebalo iskusiti. Kad bi se Bambi našao u kakvoj opasnosti, ugledao bi svojeg oca, moćnog jelena, kako stoji na rubu čistine. Tada se Bambi osjećao sigurnim, jer ga je i otac pazio i branio.

 

Poslije više mjeseci bezbrižnog i sretnog života, stigla je i zima, velika novost za Bambija. Jednog jutra, kad se probudio, iznenadio se koliko se šuma promijenila.
- Pao je snijeg! - rekla mu je mama. Pošavši u šetnju, Bambi je opazio kako mu noge tonu u tu čudnu bijelu prostirku, hladnu, ali jako zanimljivu. Drveće, grmlje, trava i mahovina, bili su pokriveni blistavim snijegom. Bambi i Lupko su klizali malim zaleđenim jezerom i zečić Lupko se smijao Bambiju koji se na skliskom ledu pokušavao zadržati na nožicama. Jednog dana Bambija probudi silan prasak, koji je uzbunio čitavu šumu. Sa svih strana, šumom su odjekivali pucnji pušaka. Vrane su oglasile opasnost,
- To su lovci! - čulo se odasvud.

 

Bambi je bio s majkom, tetom Enom i ostalima. Bili su opkoljeni u guštari. Visoko u zraku, čuli su šum fazanovih krila. Odjednom je odjeknuo pucanj i fazan je uz tresak pao na zemlju. Bambi nije čuo ništa od graje i kucanja vlastitog srca , samo bi ponekad začuo majčine riječi˝ostani samo kraj mene˝. Bambi je krenuo za majkom. Išli su polako kroz granje. Došli su do čistine. Majka je jednim skokom bila vani. Bambi je jurnuo za njom. Trčao je i trčao, misleći pritom na svoje prijatelje i nadajući se da će se i oni spasiti. Već je znao o lovu i lovcima, o tome kako dolaze ljudi sa puškama i psima. Bambi je trčao koliko su ga noge nosile. Kad se počeo spuštati mrak, nastala je tišina. Bambi je tražio majku, ali ju nitko nije vidio. Kasnije u noći, Bambi je pronašao svoje prijatelje. Svi su se veselili tom susretu. Odjednom su opazili kako im se približava teta Ena pa su joj potrčali u susret. Ena je bila tužna. Na kraju ju je Bambi plašljivo upitao:
- Teta Ena... zar nisi vidjela moju majku ?
- Nisam - odgovorila je teta Ena tiho.

 

Bambijeva majka nije uspjela pobjeći lovcima, kao niti mnoge druge životinje. Bambijev tata, teta Ena i šumske životinjice su pokušali utješiti Bambija. Došla je i mlada košuta Falina, s kojom se Bambi cijelog ljeta igrao. Sada je ona, zajedno sa tetom Enom, Lupkom i drugim prijateljima, brinula o Bambiju. Iako je Bambi bio jako tužan, znao je da se u njih može pouzdati. A onda je opet došlo proljeće i Bambi je sa čuđenjem otkrio da se nešto mijenja. Falina mu je počela značiti puno više od svih drugih.Bambi se zaljubio! I Falina je pokazivala svoju ljubav prema Bambiju - nježno ga je gurkala njuškicom. Sreća se vratila u šumu, a Bambi i Falina su postali nerazdvojni. Jednog je dana šumu iznenada zahvatio požar. Morali su bježati, spašavati se kako su god znali. Vatra se širila, dim ih je počeo gušiti i sve životinje, među kojima i Bambi i drugi jeleni i košute, pojuriše prema rijeci. Vatra je plamtjela sve jače, vrućina je postajala neizdrživa, ali je Bambi, koji je sada već bio dovoljno odrastao, pomagao drugim, slabijim životinjama da se izbave. Pratio ih je, jednu po jednu, dok su prelazile rijeku. Ne obazirući se na opasnost, Bambi je najprije pomogao svim malim prijateljima da se domognu druge obale, pa je tek onda, zadnji, i sam prešao rijeku. Tako je Bambi pokazao koliko je hrabar i odgovoran i da zaslužuje biti kraljević šume. Od tog dana su ga svi još više poštovali i voljeli. Bambi je sada bio odrastao, prelijep i ponosit jelen, a Falina je postala njegova žena. Iduće proljeće, Falina je na svijet donijela dva prekrasna laneta, Bambijevu djecu, koju su, baš kao nekada malenog Bambija, došli pozdraviti svi vjerni šumski prijatelji.

 

Vrsta djela - Pripovjetka

Tema - Život Bambija i životinja

Mjesto radnje - Šuma

Vrijeme radnje - Godina

Glavni lik - Bambi

Sporedni likovi - Majka, Teta Ena, Gobo, Falina i šumske životinje

 

Bambi - nježan, znatiželjan, nestašan, nestrpljiv, veseo, razigran, dobronamjeran, lijep
- Bambi od veselja poželi da skoči s puta u stranu, ali ostade poslušno kraj majke.
- Uživao je u tome da majci postavlja pitanja. Njemu je bilo najljepše da neprestano zapitkuje.
-... i svojom novom krunom udarao po granju. To mu je tako prijalo, a osim toga bilo je i potrebno, jer je liko i krzno još uvijek ovijalo ukras njegove glave. Bambi je čistio svoju krunu da se likovovoj kidao i u rajtama poigravao oko njegovih ušiju.


Falina - stidljiva, svježa, živahna, nježna
- Vidio je da je Falina posjedjela i ostarjela.
- Zar je to ona ista mala, nekoć tako vedra, smiona, lijepa i okretna Falina? - pomisli Bambi.

 

Majka - nježna, brižna, strpljiva
-... dok ga je majka umivala, grijala i ljubila mirisalo mu je jedino blisko majčino tijelo. Dok je sisalo, majka ga je i dalje ljubila. Bambi - šaptala je sretna. Pri tome je svakog časa podizala glalvu, strigla ušima i njušila vjeta. Zatim bi opet ljubila dijete smirena i sretna.


Stari - ponosan, jak, pametan, iskusan, hrabar
- Visoko je držao glavu na kojoj se ponosno ustremila kruna. Ona se presijavala iz tamnog u svjetlo, raskošno ukrašena crvenim i smeđim biserom i široko razgranatim, blještavo bijelim šiljcima.

 

Poruka - Čuvajmo prirodu i životinje!

 

Redosljed događaja
1. Bambi dolazi na svijet
2. Bambi uči o životu
3. Bambi upoznaje svoju rodbinu
4. Bambi upoznaje Starinu
5. Nestanak  Bambijeve majke
6. Borba bambija za Falinu
7. Bambi je ranjen
8. Bambi na kraju ostaje sam

 

 

________________________________

 

Felix Salten rođen je 6. rujna 1869. godine u Budimpešti kao Siegmund Salzmann. Kad je imao četiri tjedna, njegova obitelj se preselila u Beč u Austriju. Mnogi Židovi su se doseljavali u Beč tijekom kasnog 19. stoljeća, jer su mogli dobiti punopravno državljanstvo od 1867. godine.

 

Kada je njegov otac bankrotirao, šesnaestogodišnji Salten morao je napustiti školu i početi raditi za osiguravajuću agenciju. Također je počeo objavljivati pjesme i prikaze knjiga u časopisima. Postao je i dio pokreta "Mladi Beč" (Jung Wien) i ubrzo je dobio puno radno vrijeme kao i kazališni kritičar u bečkom tisku (Wiener Allgemeine Zeitung, Zeit). Godine 1900. objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča. 1901. je započeo kratkotrajno literarno kabaret kazalište u Beču (Jung - Wiener Theater Zum lieben Augustin).

 

Uskoro objavljiva u prosjeku, jednu knjigu godišnje drame, kratke priče, romane, putne knjige i zbirke eseja. Također je pisao u gotovo svim važnijim novinama u Beču. 1906. je otišao u izdavačku kuću Ullstein kao urednik u B.Z. am Mittag i Berliner Morgenposta, ali se preselio u Beč nekoliko mjeseci kasnije. Pisao je i filmske scenarije i libreta za operete. 1927. postao je predsjednik austrijskog P. E. N. kluba gdje je nasljedio Arthura Schnitzlera.

 

Njegovo najpoznatije djelo je Bambi iz 1923. godine. Prevedeno je na engleski jezik 1928. i postalo knjiga mjeseca. Godine 1933. prodao je filmska prava redatelju Sidneyu Franklinu za samo 1.000 dolara, a Franklin je kasnije prenio prava na Walt Disney studio. Walt Disney je objavio svoj film baziran na romanu Bambi 1942. godine. Život u Austriji je postao opasan za istaknute Židove tijekom 1930.-tih. Adolf Hitler je zabranio Saltenove knjige 1936., dvije godine kasnije, nakon što je Austrija postala dio Njemačke, Salten seli u Zurich u Švicarsku, gdje je živio do svoje smrti i gdje je umro (pokopan na Israelitischer Friedhof Unterer Friesenberg u Zurichu).

 

Bio je oženjen s glumicom Ottilie Metzl s kojom je imao dvoje djece Paula (rođ. 1903.) i Annu - Katharinu (rođ. 1904.). Skladao je drugu knjigu na temelju znakova, pod nazivom Bambi Bambi djeca: Priča o šumskom obitelji (1939.). Njegove priče Perri i pas u Firenci inspirirala je Disney za filmove Perri (1957) i The Shaggy Dog (1959). Salten se sada smatra anonimnim autorom erotskog romana Josephine Mutzenbacher (1906), o izmišljenoj autobiografiji jedne bečke prostitutke.

loading...
54 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Felix Salten - Bambi

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u