Dušan Radović - Plavi žaket lektira

Dušan Radović - Plavi žaket

Dušan Radović - Plavi žaket

 

Pesma Plavi žaket je vedra i razigrana pesma o ljubovanju pjesnika Duška Radovića sa djevojkom po imenu Vasiljević Cveta. Pjesnik govori o tome kako je zbog plavog žaketa uspio da osvoji Cvetu njegovu zenu. Ipak u pjesmi je plavi žaket upotrijebljen samo kao povod ili izgovor za njihovu ljubav koja je na kraju krunisana brakom. Pesma odiše toplinom i veselošću zbog ostvarene ljubavi i u njoj plavi žaket na kraju zauzima minournu ulogu, a u prvi plan izbija ljubav.

 

Plavi žaket je zbirka priča i pesama koja se sastoji od šest delova. Prvi deo je ciklus od osam priča o izmišljenom junaku Mikiju-Likiju koji tokom života doživljava neverovatne avanture. Miki-Liki je sanjar, skitnica, osoba koja čvrsto veruje u ispunjenje svojih snova, nosi ime deteta i manire odraslog čoveka, što nam govori da čovek u nečemu nikad ne odraste. Kroz život su mu prolazile mnoge žene, a on se smirio tek kada je pronašao onu pravu i uz pomoć nje se obogatio.

 

Drugi deo sastoji se od petnaest priča i nosi naziv Druge priče. Svaka priča je zasebna i ima neku drugačiju poruku.

 

Treći deo Mala radio igra – Slučaj leve noge je mini-drama o prestupniku po imenu Fantom, koji je porotnicima, zbog izrečene kazne, odsekao levu nogu.

 

Četvrti deo sačinjavaju pesme za decu, među kojima je i pesma Plavi žaket, po kojoj knjiga nosi ime.

 

Peti deo je interesantna, šaljiva prepirka između Dušana Radovića i Gustava Krkleca, koja je bila objavljena u Književnim novinama. Ovde se primećuje težnja pesnika da slutnje o smrti prevaziđe pevanjem o radosti života i prijateljstva.

 

Šesti deo čine priče pod nazivom Ženski razgovori, a dolaze iz istoimene televizijske serije. Priče su napisane kao samostalne, postavljene bez hronološkog reda, ali cilj im je isti: opisivanje bračnog života i savetovanje ženama kakav muškarac je idealan za brak. Pisac je žensku prirodu opisao "s književnim majstorstvom, sdozom setnog humora i sa izvanrednim čulom za tanane nijanse ženske duše i psihologije", po rečima Dragana Lakićevića.

____________________

 

Dušan Radović - Plavi žaket

 

Baš sam bio u plavom žaketu
kada sretoh Vasiljević Cvetu.
Da l' zbog mene, da li zbog žaketa,
prevari se, okrete se Cveta.

 

Ja joj rekoh: - "Dobar večer, Cveto,
s' dopuštenjem - malo bih prošeto..."
Da l' zbog mene, da li zbog žaketa,
prevari se i pristade Cveta.

 

Taman sve to - kad zalaja pseto!
Ja joj rekoh: - "Drž se mene, Cveto!"
Da l' zbog mene, da li zbog žaketa,
prevari se, pridrža se Cveta.

 

Beše leto kad je božur cveto,
ode pseto, ja u polje skretoh.
Da l' zbog mene, da li zbog žaketa,
prevari se pa skrete i Cveta.

 

I logično, s' obzirom da skretoh,
plavi žaket na livadu metoh.
Da l' zbog mene, da li zbog žaketa,
prevari se i spusti se Cveta.

 

Prođe leto i još pet-šest leta,
sad se Cveta mojom kućom šeta,
iz razloga ekstra kvaliteta
da li mene ili mog žaketa.

 

Dušan Radović - Plavi žaket - verzija 2

Dušan Radović - Plavi žaket - verzija 2 pdf

___________________________________

 

Dušan Radović bio je poznati srpski pjesnik, pisac i novinar, te TV-urednik. Rođen je u Nišu 1922. godine. Zbog prirode očevog posla preselio se s porodicom u Suboticu. Tamo je 1931. godine napisao svoju prvu pesmu. 1934. godine počeo je da objavljuje svoje prve pesme za decu u listu Železnički venac te u dnevnom listu Vreme.

 

1936. godine porodicu je pogodila tragedija, njegova sestra Desanka se udavila. 1938. porodica Radović preselila se u Beograd. 1946. Dušan Radović je odustao od fakulteta i zaposlio se. Već sledeće godine postao je glavni urednik lista Pionirske novine i tada počinje profesionalno da piše literaturu za decu.

 

1960. postao je urednik Programa za decu Televizije Beograd. Vodio je emisije Na slovo, na slovo, Laku noć, deco i Smešne reči. 1970. godine njegova poema Če, tragedija koja traje izlazi u Njujorku, a za tekst istoimene predstave dobija nagradu Sterijinog pozorja. 1973. godine Radović je pokrenuo časopis Poletarac. Njegova dela prevođena su na mnoge poznate svetske jezike. Poznate nagrade koje je Radović dobio za svoj književni rad su nagrada Neven, nagrada Mlado pokolenje, nagrada Zmajeve dečje igre i mnoge druge. Dobio je diplomu Međunarodne organizacije za dječju književnost Hans Christian Andersen.

 

Najpoznatija dela ovog autora su zbirke pesama Poštovana deco, Smešne reči, Pričam ti priču, Vukova azbukaŽ, Zoološki vrt i mnoge druge. Uz njih Radović je objavio i knjige aforizama Beograde dobro jutro 1, 2 i 3.

 

Radović je umro 1984. godine u Beogradu.

 

Dušan Radović - Poziv na putovanje

loading...
3 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Dušan Radović - Plavi žaket

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u