Branka Kalauz - Čuj Pigi zaljubila sam se lektira

Branka Kalauz - Čuj Pigi zaljubila sam se

Branka Kalauz - Čuj Pigi zaljubila sam se

 

Duhovito i otkačeno, prvi je dojam što ga ostavlja teen roman u kojemu će podjednako uživati tinejdžerice i tinejdžeri, ali i mame i tate. Razgovori između Pigi (moderne mame, što znači nema zgražanja, nema predavanja, neva zvoncanja i nema kvocanja) i njezine zaljubljive četrnaestogodišnje kćeri podsjećaju na scenarij nekoga hollywoodskog televizijskog serijala poput Gilmoreica, primjerice, koji bez roditeljskoga licemjerja i skrivanja glave u pijesak pred tinejdžerskim problemima tematizira najbolnije točke odrastanja.

 

Vrsta djela - Ljubavni dječji roman

Doživljaj - Djelo mi se svidjelo jer govori o tinejdžerskim problemima sa kojima se i ja svakodnevno susrećem. Djelo sadrži puno humora,opisa,raznih situacija,problema i različitih događaja koji mi se čine vrlo zanimljivima

Mjesto radnje - dom "Vjerujem da u svakoj kući postoji stvarčića koja se neprestano gubi i cijela je obitelj u vječitoj potrazi za njom.U našem domu to je Njegovo Veličanstvo Labello."

Škola - "Čim se pojavio u razredu,digla se prašina."

Zgrada - "Vraćam se kući u 11,30, kad ispred zgrade Anči."

 

Vrijeme radnje - Ljeto "Cijelo bogovetno ljeto zvonio je telefon,a s druge strane frendice iz razreda..."

 

Tema - Razgovori između Pigi(moderne mame) i njezine zaljubljive četrnaestogodišnje kćeri

Ideja - Život mladih puno je ljepši kad si zaljubljen,imaš puno prijatelja i lijepih događaja

 

Roman Branke Kalauz jedan je od prvih romana namijenjenih mlađim čitateljima u kojem nema linearnog toka radnje. Priča se ne bazira toliko na radnji koliko na vremenski raspršenom dijalogu. Prema naslovu ovoga djela može se naslutiti glavna tema romana, koja je ujedno i tema svih razgovora koje vode majka i kći u priči. Ta tema je ljubav i zaljubljivanje. Sve mlade osobe u adolescentskoj dobi počinju osjećati njima do tada nepoznate osjećaje. Javljaju se osjećaji poput ljubavi, zaljubljenosti, zaluđenost nekom stvarnom osobom iz njihova okruženja, ali i nekom osobom iz svijeta slavnih, koja se prikazuje u medijima. Osim psihičkih i emocionalnih promjena, djevojčice i dječaci prolaze i kroz neke fizičke promjene. Mladi se susreću s popularnom kulturom, pa u skladu s trendovima bojaju kosu ili nose marke koje mladi popularno nose. To pubertetsko razdoblje svako dijete proživljava i doživljava na svoj način.

 

Mnogima je neugodno pričati s roditeljima o promjenama, pa se obraćaju prijateljima. Mladi to često rade jer im je lakše povjeriti se osobi njihove dobe, nego nekom starijem. Vjeruju da će kod starijih naići na nerazumijevanje ili nezainteresiranost. U današnjem svijetu visoko razvijene tehnologije i digitalizacije, sve je više mladih koji odgovore na svoja pitanja pronalaze na internetu i sve popularnijim društvenim mrežama. Radnja ovog roman je iznimka. U ovome romanu prikazuju se gotovo svi gorući problemi jedne četrnaestogodišnjakinje i načini na koji ih ona prevladava, i to uz pomoć vlastite majke. Majka je predstavljena kao lik s modernim pristupom, ali onim pozitivnim. Ona se što više želi približiti djetetu i tako steći njegovo povjerenje i prijateljstvo. Svojim djelovanjem poručuje da roditelji, osim što trebaju biti autoritet i uzor, prvenstveno trebaju biti prijatelji s djecom. Upravo to Branka Kalauz izvrsno prikazuje ovim duhovitim i poučnim romanom. Roman ima specifičan način prikaza radnje.

 

Sadržaj se ne može u cijelosti prepričati jer se razgovori koji nas upućuju u radnju, događaju neovisno jedan o drugome. Istina je da postoji period u kojem se oni događaju (npr. prvo polugodište školske godine), pa ćemo prikazati glavne značajke svake cjeline romana. Kći Anči i majka Pigi pričaju o svakodnevnim temama koje muče djevojčicu. Pigi joj svojim savjetima i primjerima pokušava pomoći, a sve kroz šalu i uz pametne riječi. Roman se sastoji od 29 kratkih dijaloga, vrlo lako čitljivih. Iako se djelo se doima kao lako pisani rukopis, zapravo je ono duhovito i jezično aktualno, verbalno nadmetanje četrnaestogodišnjakinje i njezine moderne, otkvačene majke, s ponekim uplitanjem tate ili školskih prijatelja u razgovor.

 

Njihovi dijalozi su duhoviti i jednostavni, pa stvaraju ugođaj suvremenog življenja, logike i načina razmišljanja mladih. Tome svakako doprinose i žargonski izrazi koji obilježavaju govor današnje mladeži. Problemi o kojima razgovaraju majka i kćer vječni su problemi mladih: ljubav, odjeća, tulumi, maturalac, roditeljska uloga u kontroli promjene fizičkoga izgleda, poput bojanje kose itd.

Ovo djelo je tako dobilo veo najsuvremenijeg trenutka, a mnogi mladi čitatelji poželjet će imati mjaku, s kojom mogu sasvim ravnopravno o svemu razgovarati, kao što to čini Anči. Svi dijalozi vrte se oko Ančinih potencijalnih dečki i njezinih "fatalnih" ljubavi.

 

Roman prati Ančin život od rujna do veljače, što saznajemo jer se u dijalozima spominje i doček Nove godine u Gorskom kotaru, maskenbal u školi, ali i veliki tulum na kojem ju je, sasvim neočekivano, poljubio dječak koji je se sviđao.

 

Pigi, Anči i Poglavica - U uvodnom dijalogu upoznajemo se s glavnim likovima koji se ne nazivaju svojim imenima, već nadimcima. Upravo su ti nadimci jedna od glavnih karakteristika modernog vremena. Mama ima nadimak Pigi, tata Poglavica, a kći je Anči. Anči ispituje Pigi da li je ona sretna, iako nema kuću, auto, vikendicu, jahtu, a bome niti mikrovalnu. Pigi odgovara Anči da je sreća nečujna glazba srca, te da, suprotno uvriježenom mišljenju – "sreća malokad vrišti".

 

Pigi, zaljubila sam se - Pigi za samu sebe kaže da je moderna mama. Kod nje nema zgražanja, prigovaranja, predavanja, savjetovanja, zvocanja i kvocanja. Njezina životna krilatica je "Živi i pusti druge da žive". Ona održava svoju tjelesnu težinu, zdravu vitku figuru, zdrav razum i umijeće predanog slušanja. Te odlike cijeni i njena četrnaestogodišnja kći. Ona joj se nakon povratka iz škole povjerava i obznanjuje da se zaljubila. Anči podrobnije opisuje momka koji joj se sviđa. Visok je 185 cm visok jak, temeljit, ima smeđu kosa i tirkizne oči.

 

U opisivanju joj pomaže i Pigi, tako da razgovor postaje veseo, prijateljski, dinamičan. Dječak se zove Dario, gledaju se i smješkaju jedan drugome već sedam, osam mjeseci, a danas ju je po prvi put dopratio kući. S teme ljubavi Anči je skrenula na šminku jer je nju i njezinu prijateljicu Dario pozvao u disku, pa je Anči zaželjela staviti malo maminog pudera. Pigi pristaje staviti joj malo pudera, ali onog za bebinu kožu.

 

Hodati ili ne hodati - 22 sata je navečer. Anči je došla kući i prepričava mami kako je bilo u šetnji s Darijem. Otkriva da je on jako komičan i da valja dobre fore. Zbog toga ona "luduje" za njim i misli da će "umrijeti od ljubavi". Mama joj odgovara da se od ljubavi ne umire, već se od nje živi. Osim što mama razumije kćerkine probleme, ona joj daje i korisne savjete. Ponekad ih djevojčica mora sama shvatiti kroz smijeh i šalu, a ponekad je mama jako direktna, otvorena i jasna, čak i romantična. Anči se drugi dan jada mami jer misli da se ne sviđa Dariju. Danas je Dario nije ni pozdravio na ulici, a ona je njemu čak počela pisati i pjesme. Anči je romantična duša, zaluđena svoj mladim životom kojeg u potpunosti pozitivno proživljava. Zato ni ne čudi što njezina tuga zbog Darija nije prevelika i što Anči ima već i drugu simpatiju – Ivana. Anči je Ivana upoznala u disku, gdje su cijelu noć plesali skupa. Mama Pigi je komentirala da onda nije ni čudo što Darijo danas na ulici nije pozdravio. Nije bilo lijepo otići s jednim dečkom na ples, a tamo čitavu noć plesati s nekim drugim. No, Ivan je pozvao Anči van, tako da ona sada ne može odlučiti bi li hodala s Ivanom ili ne, zbog osjećaja koje gaji prema Dariju.

 

Pile - Anči nakon deset dana dolazi doma s piletom. Pigi više ništa nije jasno i komentira kako bi bilo vrlo naporno imati pile kod kuće. Ono zahtijeva brigu, a jednog dana će postati kokoš ili pijetao i onda ona ne bi znala što s njime učiniti. Naravno, Anči nije donijela pravo pile, već Tamagotchija, elektronički uređaj na kojem je virtualni ljubimac. Saznajemo također da su Anči i Pigi u suprotnim smjenama – Anči je u školi, dok je Pigi na poslu, pa se viđaju rjeđe nego inače. Anči baš i ne brine o "piletu", iako ga je donijela da bude njezin ljubimac. O njemu brine Pigi, a kako se s tehnologijom ne snalazi baš najbolje, u jednom se trenu uplaši jer misli da se pile pokvarilo, pa strahuje kako će Anči reagirati. Međutim, pile se samo odlučilo malo odmoriti.

 

Marke - Pigi komentira kako današnje djevojke svaki dan i u svakoj prilici podsjećaju na božićno drvce. Pomisli da se priroda s njima našalila kada im je dala deset prstiju. Jedina sreća je u tome što imaju samo jedan vrat i dva uha. One čak i po jadnim ušnim školjkama buše rupicu do rupice jer trebaju izložiti najmanje petnaest kompleta naušnica. Kaže Anči kako mladost sama po sebi bliješti i da je taj silni nakit samo opterećenje mladom tijelu. Pigi kaže da ona najviše voli takozvani "JUPI izgled". To znači da preferira: J za jednostavnost, U za umjerenost, P za pristojnost, I za inteligencija. Sve zajedno čini "personality" ili osobnost. Savjetuje kćeri da pronađe svoj stil i bude osoba puna osobne osobnosti, da se fura na sebe jer je to nepogrešiv recept.

 

Ogledalce, ogledalce - Anči dolazi jedan dan iz škole i govori majci da će se "kilnut" tj. ubiti. Pigi na to odgovara vrlo šaljivo, iako su joj se odsjekle noge čim je čula tu riječ: "Molim te da to bude sa stilom! Znam jedan vrlo surov, maštovit i nesvakidašnji način. Otputuješ u Egipat, baciš se u rijeku Nil i proguta te nilski krokodil! Vidiš, čak se i rimuje." Ova rečenica bila je asocijacija da dječju pjesmicu o malome Juju kojeg je oteo krokodil, pa samim time pokazuje da mama zapravo to ne misli, ali ne želi napadati kćer zbog takve izjave. Takvim šaljivim stavom željela je saznati što je njezinu kćer potaknulo na takvo mišljenje i pomoći joj.

 

Macho - Ova priča govori o izgledu idealnog tipa muškarca. Zaključak je taj da svaka osoba ima nešto specifično i da ne postoji netko tko je idealan. Ljepota je u različitostima i ukusima.

Anči je promijenila simpatiju, pa je sada zaljubljena u Ivanovog najboljeg prijatelja Miru.

 

Pozdrav iz Rovinja - Anči je na satu biologije slušala o cigaretama. Najavljuje odlazak kod prijateljice Sandre, a drugi dan govori svojoj mami da je prvi put u životu zapalila cigaretu, ali da joj se nije svidjelo. Pigi nije bila ljuta niti zgrožena, već je pitala Anči koju marku cigareta je probala. Anči ne razumije maminu smirenu reakciju pa joj prepriča kako je i zašto došlo do te prvoživotne akcije. O cigaretama je zapravo bilo riječi samo u Ančinom snu. On se odvijao u Rovinju i to je mjesto gdje će Anči ići na maturalac. To je ono što je zapravo htjela reći mami.

 

Intervju - Anči ispituje mamu o njezinoj mladosti jer joj je to bila školska zadaća. Pričaju o Poglavici, o ljubavi, o fizičkom Piginom izgledu.

 

Pismo samoj sebi ili razgovor u dva oka - Ovo poglavlje donosi presjek svakodnevnih aktivnosti, Ančinih zanimacija i obaveza. Doznajemo da Anči redovito ide u školu, u glazbenu školu, na tenis, ritmiku, u školu stranih jezika i dodatnu nastavu za napredne učenike iz matematike. Bavi se i dobrovoljnim radom u društvu za pomoć starijima i nemoćnima, sudjeluje u radu ekologa, planinari i pliva. Anči je svestrana djevojka koja džeparac zarađuje tako što izvršava kućne poslove, pa ima i koju kunu za sladoled s prijateljicama.

 

Vatra u kosi - Ova priča nije o tome kako je Anči zapalila kosu dok je pokušavala upaliti vatru na šparetu, već o tome kako je željela obojati kosu. Pigi joj nije dopustila da to učini trajnom bojom i sugerirala da se za tu problematiku obrati Poglavici. Anči je to i učinila, a Poglavica je rekao da se obrati mami. Tako je Anči uzela preljev i obojala kosu. Osim što je pisala o maturalcu, Anči je pričala i o događaju godine – tulumu. Pigi naglašava da je Anči luda za Labellom, ali da ga redovito gubi i traži po stanu.

 

Klopa, klopa - Kao prava mlada djevojka, Anči dolazi do faze kada brine o svojem tijelu pa mamu moli da joj kuha dijetnu hranu. Pigi joj lijepo kaže da neće moći izdržati na juhama, bananama, cvjetači, a sve bez mesa. Anči počinje s režimom prehrane, ali ubrzo odustaje i moli mamu da joj napravi sendvič i donese špeka.

 

Oprava - Ovo poglavlje je o dočeku Nove godine. Pigi daje Anči savjete za novogodišnji look i nada se da će se Anči lijepo provesti. Anči joj govori da se lijepo zabavila na dočeku i da ju je zapazio novi dečko u društvu. Igrali su društvenu igru pa je on za izazov morao poljubiti neku od djevojaka. Izabrao je Anči. Ona mu je već drugo jutro napisala pjesmu i potpisala je s "Filipe, volim te." Za školski maskenbal Anči se nije mogla odlučiti koji će kostim obući. Majka joj je opet ispričala priču o tome kako je ona jednom bila Crvenkapica. U toj priči Crvenkapica je bila razočarana jer se nije pojavio "lovac" kojeg je očekivala na maskenbalu. No, na izlazu iz škole, lovac se ipak pojavio, i to s ružom, pa joj je odmah bilo bolje. Anči je primijetila da je to vrlo romantična priča, ali joj nije pomogla u izboru. Majka i kći došle su do zaključka da je najbolje da Anči bude dimnjačar.

 

Dnevnik - Pigi kaže da Anči ne treba biti u strahu jer ona kćerkin dnevnik s ocjenama ne čita, pošto zna da njih dvije nemaju tajni.

 

Abeceda - S ovim poglavljem roman završava. On sadrži popis koji je Anči sastavila, kao osvrt na svoje osmogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje. Pigi i Poglavica, koje Anči više ne želi tako zvati jer kreće u gimnaziju, poklanjaju joj knjigu, s posvetom u obliku pjesme:

 

Anči,

Kroči životom bodro i smjelo,

Životna staza nek cvijeće ti bude,

izvor ljepote i duha vrelo,

Poslušaj srce, prepoznaj ljude.

U svakom trenutku hrabra budi,

Nek buja radost, poštenje i nada,

Čovječna uvijek, nikom ne sudi,

Živi za druge i živi sada!

 

Anči za kraj svima poručuje: Jedno je srce, drugo je mozak. Ako uspijem uspostaviti ravnotežu između razuma i osjećaja, možda od mene nešto i bude. Ajd' u zdravlje!

 

Likovi - Anči, Pigi, Poglavica, Dario, Ivan, Filip, prijatelji...

 

Anči je kćer u ovoj priči. Ona je tinejdžerica koja prolazi kroz pubertet boreći se sa svim problemima koje ono nosi. Iako ima majku koja joj to putovanje olakšava svojim modernim pristupom u odgoju, ona ipak ne može pobjeći od briga koje je more. Anči je vesela djevojka, jako zaljubljive prirode. Lako se zaljubi, ali jednako lako i "odljubi", pa joj srce često pronalazi novog izabranika.

Pošto dugo i često razgovara s majkom, razvila se u vrlo elokventnu djevojku, jakog mišljenja i čvrstih stavova. Ona jest nepokolebljiva, ali nije tvrdoglava, pa dopušta majci da je razuvjeri ako sumnja da u nekim stvarima nije u pravu. Kao i većina djevojčica te dobi, Anči je spontana i razigrana. Voli isprobavati razne stilove odjeće i rado bi na brzinu odrasla da se može nesmetano šminkati koliko želi i mijenjati boju kose.

 

Pigi, za razliku od drugih majki, nije baš "tipična". Ona kao majka nije naporna, ne naređuje niti zanovijeta, trudi se biti najbolja prijateljica svojoj kćeri. Ako se s nečim ne slaže ili se boji zbog odluka koje joj kćer donosi, ona ne zabranjuje nego razgovorom pokuša uvjeriti kćer u pogrešnost njenih postupaka. To ne radi invazivno niti strogo, već na šaljiv način, kako bi joj dijete samo shvatilo pouku. Pigi je kao majka jako staložena, pa čak i u stresnim situacijama, u kojima bi kao roditelj vrlo lako mogla planuti, ona ostaje smirena. Jako je inteligentna pa uvijek pronađe dobar način da kćeri rastumači što je dobro za nju, pomogne joj s problemom ili nekom odlukom. Susretljiva je i otvorena, pa se njena kći ne boji prići joj i pitati za savjet. Iako je dominantna, ona svoju dominaciju nikada ne nameće.

 

Poglavica je Ančin otac i Pigin muž. On je pomalo suzdržan i ostaje u sjeni pokraj svoje kćeri i žene. Uglavnom supruzi prepušta odluke vezane za kćer i odgoj, iako je prepun ljubavi prema kćeri. On je također šaljive prirode i voli se zezati sa svojom obitelj. Problem je jedino u tome što ga nema često ni dugo kod kuće.

 

Najlepši ulomak - To ti je: J-jednostavnost, U-umjerenost, P-pristojnost, I-inteligencija. Sve zajedno personality - osobnost. Upoznaj sebe, pronađi svoj stil i budi osoba puna osobne osobnosti.

 

Ovaj ulomak mi se sviđa jer je Pigi na jako lijep i duhovit način objasnila Anči svoju poruku koja je jako istinita.

 

Autor - L.M.

__________________________________

 

Branka Kalauz rođena je 1952. godine u Petrinji. Po zanimanju je profesorica. Voli čitati i posjeduje kućnu knjižnicu, pa se često u šali zna nazvati "gutačicom knjiga". Poeziju piše već 20-ak godina, a objavljuje je u petrinjskom časopisu Generacije, Smib-u i Modroj lasti.

 

Roman Čuj, Pigi, zaljubila sam se pisan je šest godina, a nadahnuće su joj bili razgovori s kćerkom i njeno osobno roditeljsko iskustvo. Roman je nosio radni naslov "Iskustva jedne mame", a za njega je dobila 3. nagradu Ivana Brlić Mažuranić. Autoričin je književni uzor Pavao Pavličić, a njezina nakana prenijeti poruku ljudskosti, upozoriti na ciljeve, potaknuti na bijeg od materijalizma, snobizma i grabeži, koji su toliko ukorijenjeni u našoj stvrnosti, te otkriti vrijednosti toplog obiteljskog života.

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Branka Kalauz - Čuj Pigi zaljubila sam se

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u