Bertolt Brecht - Majka Courage i njezina djeca lektira

Bertolt Brecht - Majka Courage i njezina djeca

Bertolt Brecht - Majka Courage i njezina djeca

Bertolt Brecht - Majka Hrabrost i njezina djeca

 

Kratak sadržaj - Djelo počinje razgovorom između jednog narednika i jednog vrbovnika. Govore o ratu. Uto dolaze kola u kojima su majka Courage i njezina djeca Eilif, Švicarski sir i Kattrin. Vrhovnik i narednik traže ljude spremne za vojsku pa traže od majke Courage da im da svoja dva sina, no ona to ne želi. Ubrzo im svima otkriva sudbinu gatajući im sa crnim križem i papirićima. Govori im da će svi umrijeti, ali bez obzira na to, njezin stariji sin odlazi u vojsku.

 

Majka Courage se nalazi u kuhinji sa svojim kuharom. Zatim dolaze vojskovođa i stariji sin, koji zatraže jelo. Majka prisluškuje razgovor i saznaje da je njen sin omiljen i hrabar vojnik koji je opljačkao seljake i ulovio dvadeset goveda. Eilif dolazi u kuhinju i preoznaje svoju majku. Čuju se topovi i pucanj te dolazi mlađi sin. Tri dana kasnije dolaze narednik i čovjek sa povezom preko oka. Oni traže blagajnu i odvode mlađeg sina, koji baca blagajnu u rijeku. Oni ga ubijaju i dovode na nosilima. Majka mora lagati te govori kako nikada prije nije vidjela tog čovjeka. Rat se proširio, čuje se vojna glazba. Iz kuće se čuje plač. Vojskovođa je poginuo i traje pokop. Majka Courage nije zadovoljna mirom jer joj onda ne ide trgovina. Kasnije dolazi stariji sin, zarobljen i traži majku. Kattrin ubijaju. Majka kleči nad kćerinim tijelom. Sama nastavlja dalje. Ni ne zna još da je i stariji sin mrtav.

 

Ljubav je sila što dolazi s neba.

 

Vrijeme radnje - 17. stoljeće Tridesetogodišnji rat

Mjesto radnje - Poljska, Njemačka

 

Likovi

 

Majka Courage - (Anna Fierling), vojna krčmarica:


Courage se, naredniče, zovem jer sam se bojala da će mi propasti posao pa sam se iz Rige provezla kroz zaštitnu vatru i 50 štruca kruha u kolima.

 

Kattrin - njezina nijema kći:


Ovoj tu je već dvadeset i pet, a još nema muža.
Ne budi odveć dobroćudna, Kattrin...

 

Ostali likovi

 

Eilif - stariji sin

Švicarski sir - mlađi sin

vrbovnik, narednik, kuhar, vojskovođa, vojni župnik, oružar, Yvette Pottier, onaj s povezom, drugi narednik, stari pukovnik, pisar, mladi vojnik, stariji vojnik, seljak i seljakinja, mladi seljak, stara žena, drugi seljak, seljanka, zastavnik, vojnici, jedan glas

 

Bertolt Brecht - Majka Courage i njezina djeca - verzija 2

________________________________

 

Bertolt Brecht je rođen u Augsburgu (Bavarska) 1898. u buržoaskoj porodici. Prve svoje tekstove je objavio 1914. godine za vreme studija filozofije i medicine. Godine 1918, na kraju Prvog svetskog rata, napisao je svoju prvu dramu Baal. Sledile su drame Bubnjevi u noći 1919. i U džungli gradova 1921. Sve tri su izražavale njegove anarhističke stavove.

 

Godine 1924. pridružio se Nemačkom teatru u Berlinu (Deutsches Theater) (tada pod upravom Maksa Rajnharta) i upoznao glumicu Helenu Vajgl. Pisao je političke drame. Veliki uspeh je postigao 1928. kada je napisao Operu za tri groša (muziku je komponovao Kurt Vajl), jedan od najvećih muzičkih uspeha u doba Vajmarske republike.

 

Oženio se sa glumicom, Helenom Vajgl, i postao marksista. Jačanje nacizma u Nemačkoj, gde su njegova dela zabranjena i spaljivana, naterala su ga da ode u egzil 1933. Prošao je Evropu (Danska, Finska, Rusija), pre nego što je stigao u SAD, u Kaliforniju. Zbog marksističkih ideja, napustio je SAD 1947. Tokom ovog perioda, napisao je dosta drama, uključujući Galilejev život, Majka hrabrost i njena deca, Zadrživi uspon Artura Uija, Kavkaski krug kredom i Mali organon za teatar gde je teorijski obrazložio svoje shvatanje teatra.

 

Definitivno se nastanio u Berlinu 1949, gde je bio upravnik Berliner ansambla. Predstave su ilustrovale njegove socijalističke ideje. Osnovao je marksistički pokret Epski teatar. Podržavao je diktatorski režim Valtera Ulbrihta i cinično poručio kritičarima: Ako narod loše misli, promenite narod!. Postao je omiljena ličnost režima u NDR i dodeljena mu je Lenjinova nagrada za mir 1955. Umro je u Berlinu 14. avgusta 1956.

 

Brecht je smatrao da pozoriste treba da bude mesto u koje gledalac dolazi po informacije, pa u tom smislu, ono ima naucni karakter, jer naucno objasnjava covekovo ponasanje. To je teatar koji treba da poducava, a ne da slusi zanosenju narodnih masa. Bilo kako bilo, neko ga moze smatrati politciki angazovanim piscem, ali to zapravo i nije tako tacno kada se uzme u obzir vreme u kome je on ziveo i sve patnje kroz koje je prosao, kao i cinjenica da je bio izrazeni antifasista. U pozoristu je ostavio veliki trag kao kompletna pozorisna licnost – kao pisac, teoreticar i reditelj. Na osnovu njegovog rada otvorene su mnoge plodne rasprave koje su doprinele prevazilazenju starih shema i prodoru novog pozorsita.

 

Za Brechta je teatar mjesto političkog prosvjetljenja i agitacije: On radi na razvoju novih oblika kazališta koje gledatelje treba potaknuti na razmišljanje i djelovanje. Takav teatar jest epski teatar, a V - efekt (Verfremdungseffekt) njegovo je osnovno sredstvo i tehnika. V - efekt znači razbijanje prepreka između publike i glumaca, kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni. Poznate se stvari pri tome predstavljaju u novom svjetlu te tako upućuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i songova prekida, što kod gledatelja uništava svaku iluziju.

 

Brechtova nemilosrdna i gorka poruga prema modernom društvu znala je ići do totalne redukcije čovjekove stvarnosti na četiri osnovne funkcije: jesti, bludničiti, mlatiti i pijančevati. Po smionosti svojega izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, Bertolt Brecht najistaknutiji je njemački dramatičar 20. stoljeća.

 

Bertolt Brecht - Kavkaski put kredom

loading...
15 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Bertolt Brecht - Majka Courage i njezina djeca

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u