Andrea Peterlik Huseinović - Plavo nebo lektira

Andrea Peterlik Huseinović - Plavo nebo

Andrea Peterlik Huseinović - Plavo nebo

 

Priča Plavo nebo slikovnica je koja govori o djevojčici koja je vrlo rano izghubila roditelje. Slikovnica je nastala 2001. godine na UNESCO - voj radionici. Odrasli je vide kao tužnu, ali zanimljivo djeca je vide kao onu sa sretnim završetkom. Djevojčica je živjela u gradu u visokom neboderu sasvim sama. Svi ostali imali su nekoga. Ona je bila u potpunosti povučena i prepuštena sama sebi.

 

Nije s nikim pričale i sagradila je visok zid. Čak i da joj je netko uputio ljubaznu riječ vjerojatno ga nebi čula. Njezin neboder postao je visoka kula sa jednim prozorom, kroz koji je svakodnevno promatrala stotine plavih ptica. Neprestano je tražila majčino lice u oblacima jer su joj rekli da je njena majka sada na nebu.

 

Uskoro se sprijateljila sa malom pticom i više nije bila sama. Pričala joj je svaki dan o vremenu kada je bila sretna i svakoga dana se prisjetila nečeg novog.

 

Gledajući u oblake zamijetila je razna bića koja u njima žive, pa je tako vidjela i puža kroz čiju kućicu je ponekad proletio obak, zatim miša o kojem joj je majka pričala, potom slona kao onaj kakve je gledala u zoološkom vrtu prije. Vidjela je i zeca iz Alise u zemlji čudesa. Bila je ovdje i kornjača baš poput one kakvu je mama hranila salatom. Rekla je da je došla među oblacima potražiti ženu koja ju je hranila.

 

Uskoro je stigla i nebeska ptica koja je djevojčici objasnila da više ne živi na zemlji, ali kada je imala bolesno krilo jedna žena i njena djevojčica su je njegovale dok nije ozdravila. Djevojčica je upitala pticu gdje bi mogla pronaći svoju majku, ali ptica je nestala.

 

Kada je već izgubila svaku nadu da će pronaći majku pojavila se još jedna ptica. Ovoga puta crni kos. Objasnila je djevojčici da joj je jedna žena pomogla kada je ispala iz gnijezda. Ptica je objasnila kako je došla po djevojčicu da je odvede do majke kako bi ponovo pronašla onu ljubav i brigu koju je tako davno izgubila.

 

Imala je vrata i stepenice na trbuhu. Djevojčica je odlučila ući, popela se stepenicama i nikada više je nitko nije vidio.

 

Vrsta djela - slikovnica

Mjesto radnje - neboder/kula, oblaci

Likovi - djevojčica, ptica, puž, kornjača, slon, nebeska ptica, kos

 

Andrea Peterlik Huseinović - Plavo nebo - verzija 2

_________________________________

 

Andrea Petrlik Huseinović rođena je 1966. u Zagrebu gdje je i završila Školu primijenjenih umjetnosti i potom Akademiju likovnih umjetnosti. Osim ilustriranjem knjiga bavi se i njihovim pisanjem. Do sada su joj izdane četiri slikovnice Plavo nebo, Moja obitelj, Ciconia Ciconia i Maleni.

 

Za ilustriranje do sada je dobila četiri priznanja uključujući i domaću prestižnu nagradu "Grigor Vitez" za slikovnicu Plavo nebo. Imala je i nekoliko samostalnih izložbi. I dalje živi i radi u Zagrebu gdje sa suprugom, od 1998., vodi tvrtku Kašmir promet koja se bavi izdavanjem knjiga za mlade.

 

Andrea Peterlik Huseinović - Ciconia ciconia

loading...
4 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Andrea Peterlik Huseinović - Plavo nebo

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u